Havsabborre (Dicentrarchus labrax) eller på engelska european bass (seabass) förekommer lokalt längs den svenska västkusten, framför allt i Bohuslän. Som vissa andra sydliga arter påträffas den ibland där varmvatten släpps ut, t.ex. vid Ringhals (Bua, Halland). Arten har påträffats även i Öresund och i Östersjön så långt norrut som vid Aspöja i Östergötlands skärgård. Därutöver finns havsabborre från södra Norge söderut längs Atlantkusten till Senegal samt i Medelhavet och Svarta havet. De havsabborrar (sea bass, white salmon, european bass) som finns i svenska fiskdiskar är odlade i södra Europa.

Havsabborre. Bild: Jonathan Couch. Public domain
Som vild lever havsabborre i kustnära marina miljöer och flodmynningar. Under sommaren uppehåller den sig från ytan ned till 10 meters djup, på vintern ned till ett djup av 100 m. Unga havsabborrar uppträder ofta i stim, medan större individer lever mer solitärt. Havsabborre är en aktivt jagande rovfisk som äter strandkrabbor och andra kräftdjur, fiskar (särskilt tobisfiskar) samt havsborstmaskar och blötdjur. Leken försiggår från december i södra delarna av utbredningsområdet till så sent som i juni runt Brittiska öarna. Kan bli upp till cirka 100 cm lång men är vanligen kring 50 cm.
För konsumtion är det vanligast med odlad havsabborre men den fiskas också i ett riktat fiske i större delen av utbredningsområdet. Det anses vara en mycket god matfisk och det är en populär fisk i fritids- och sportfiske. Frankrike, Italien och Egypten är de länder som landar mest. Som mest har cirka 10 000 ton per år landats i Europa. Fisket i norra Europa är begränsat och har minskat med åren. I irländska vatten är yrkesfiske efter havsabborre förbjudet. Som helhet betraktas dock beståndet som hållbart. Odlingen sker främst i Grekland och Turkiet men även i Spanien, Italien, Egypten, Kroatien, Cypern, Portugal, Frankrike, Slovenien och Storbritannien.
Havsabborre började odlas på 1960-talet. Då skedde odlingen nästan uteslutande i laguner och saliner läng med kusterna på Iberiska halvön, i Frankrike och Italien. 2018 producerades cirka 197 000 ton i odlingar. Det är den tredje mest odlade fisken i Europa efter lax och guldsparid.
Även om havsabborre förekommer i svenska vatten och kommer att bli vanligare med stigande havstemperaturer är det knappast aktuellt med något yrkesfiske efter arten. Det är knappast lämpligt att odla den på våra breddgrader heller.