Fiskgrossisterna – Feldts

Fiskgrossister är företag som köper upp fisk för vidareförsäljning till butiker och restauranger eller så exporterar de fisken till uppköpare i andra länder. Grossister kan köpa fisk, skaldjur och fiskprodukter direkt från yrkesfiskare, via fiskauktion och från beredningsindustrier. Eller till och med från nån annan grossist. De kan även importera direkt från nåt annat land. Olika grossister kan ha olika inriktning på verksamheten.

De grossister som exporterar eller importerar är ofta dotterbolag till utländska företag. En del kan vara svenska företag som har dotterbolag i andra länder. Andra grossister är helt inriktade på försäljning till storkök, andra fokuserar på finrestauranger medan andra säljer till stora affärskedjor och så finns det såna som bara säljer till mindre fiskbutiker.

En del grossister kan vara inriktade på skaldjur, andra på sötvattensarter och åter andra kan vara fullsortimentsgrossister. Några grossistföretag bedriver ibland egen förädlingsverksamhet av olika slag och en del bedriver också detaljhandel.

Feldts Fisk & Skaldjur

Feldts Fisk & Skaldjur AB är ett grossistföretag med huvudkontor i Kungshamn som köper, importerar och säljer fiske och skaldjur. Huvudverksamheten som inkluderar en fiskbutik ligger i området Sandbogen mittemot det gamla fiskeläget Hasselösund på Hasselön som är en del av Smögenön. Förutom att handla med fisk bedriver de också förädling av fisk, skaldjur och fiskprodukter. Företaget ingår i en koncern där moderbolaget heter Feldts Holding vid Smögen AB.

I koncernen ingår även Smögendelikatesser AB i Lidköping som producerar olika laxprodukter, hotell-, konferens- och festföretaget Smögen Event AB i Smögen, Smögen Gourmet AB, restaurangföretaget Feldts Brygga AB och ett antal dotterbolag i Norge, Danmark, Marocko, Polen och Storbritannien.

Ägare av Feldts Holding vid Smögen AB är Martin Feldt. I styrelsen ingår Martin Feldt (VD) som ende ordinarie ledamot med Stefan Ruud och Malin Feldt (fru till Martin Feldt) som suppleant.

Omsättningen år 2020 i hela koncernen var 1 307 MSEK med en vinst på 14 miljoner SEK och bokförda tillgångar på 534 MSEK. Feldts Fisk & Skaldjur AB omsatte 1 260 miljoner SEK med en vinst på 32 miljoner SEK. De bokförda tillgångarna vara 535 MSEK.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!