Rederiet Isafold köper ny stor fiskebåt

Som jag tidigare antagit har det visat sig att Henning Kjeldsens Gitte Henning som varit under byggnad på Zamakona-varvet i Spanien har köpts av Rederiet Isafold A/S. De som äger företaget är Lise Bjørn Jørgensen og Karsten Mølgaard. Istället för att båten blir S 349 Gitte Henning är det nu klart att den blir den nya HG 333 Isafold.

Nya HG 333 Isafold.

Fisket efter pelagiska arter som sill och makrill har alltid ägt rum långt från de danska kusterna. Det innebär att båtarna måste kunna operera över långa avstånd. Det är därför viktigt att de klarar av betydligt häftigare vädertyper än i kustnära danska vatten. Dessutom är det nödvändigt att båtarna är så energieffektiva som möjligt. Det är skälen bakom Rederiet Isafolds köp av det grönaste fiskefartyget i dansk historia.

Den nya fiskebåten använder ett brett utbud av modern teknik för att öka säkerheten ombord och öka energieffektiviteten. Det totala miljöavtrycket per kilo fångad fisk är betydligt lägre än med bolagets nuvarande fiskebåt från 2006. Samtidigt säkerställer de selektiva fiskeredskapen och den skonsamma lagringen av fångsten i iskallt havsvatten ombord att kvaliteten på den landade fisken är ännu högre än idag. Den nya båten är 87 meter lång och 20 meter bred och kan lasta 3 700 kubikmeter pelagisk fisk.

Nya HG 333 Isafold

Nya HG 333 Isafold är en kombinerad trålare och snörpvadsbåt. Storleken gör att fångsten kan hämtas i de mest avlägsna delarna av Nordsjön och Nordatlanten. Vädret där kan vara extremt hårt. Därför krävs det en rejäl båt. Trots det hårda vädret i dessa områden har konstruktören Salt Ship Designs lagt stor vikt vid säkerheten för besättningen ombord. Ägarna av Rederiet Isafold är mycket nöjda med köpet:

Vi har netop underskrevet kontrakten på og overtaget det, der formentlig er verdens mest sikre, moderne og energieffektive fiskeskib. Det har vi sagt ja til, fordi det fremtidssikrer vores muligheder for at fiske så bæredygtigt og energieffektivt som muligt. I samme forbindelse har vi sammen med flere andre rederier erhvervet yderligere kvoteandele på en række pelagiske fiskearter for at kompensere for de kvoter, vi har mistet som følge af Brexit. Vi er meget tilfredse med den samlede handel, siger CEO Lise Bjørn Jørgensen, der sammen med Karsten Mølgaard driver Rederiet Isafold A/S med hjemhavn i Hirtshals.

Med til lønsomheden og ikke mindst bæredygtigheden hører, at vores nye skib som det første i den danske flåde udnytter dieselelektrisk fremdrift. Det betyder, at et meget stort batteri ombord genererer al driftsstrømmen og efter behov automatisk slukker for én eller flere af skibets i alt fem dieselmotorer. Skibet har ligeledes den særlige feature, at det er udstyret med to skruer agter, hvilket sikrer en effektiv trækkraft og øger manøvredygtigheden i al slags vejr. Det gør det til et helt særligt fiskeskib, som sætter nye standarder for sikkerhed, kvalitet og ikke mindst klimaaftryk, kommenterer Karsten Mølgaard.

Fiskerättigheter

Samtidigt som de köpt fiskebåten har de också köpt fiskerätttigheter från Gitte Henning A/S. Blåvitling ingår bland de arter som Isafold skaffat sig fiskerättigheter till. Fisket sker i Nordatlanten väster om Irland. Förutom blåvitling har de också skaffat sig mer fiskerättigheter för sill i Nordsjön, Nordatlanten och Skagerak.

I samband med köpet av det nya fartyget avyttrar Rederiet Isafold även sin tidigare HG 333 Isafold.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!