Det finns bara ett sätt att hantera svartmunnad smörbult

Svartmunnad smörbult (Neogobius melanostomus) är en invasiv fiskart som spridit sig i Östersjön och Bottenhavet ända upp till Norrland. Dessutom finns den i Götaälvs mynning. Precis i dagarna fångades 946 fiskar som vägde totalt cirka 40 kilo i Furuvik utanför Gävle. Det är numera den näst mest rapporterade smörbulten i svenska vatten. Det finns inga möjligheter att hindra spridningen utan den är här för att stanna.

Svartmunnnad smörbult. Foto: Peter van der Sluijs. Licens: CC BY-SA 3.0.

Därmed finns det bara ett enda sätt som den går att hantera. Den måste fiskas och användas. Fisket på svartmunnad smörbult är fritt, utan kvoter och begränsningar. Det kan bli en helt ny art att fiska för det småskaliga kustnära fisket i Östersjön. Men det krävs sannolikt en del marknadsföringsinsatser för att få folk att äta den. Den kan stekas och ätas på samma sätt som abborre. Gärna tillsammans med stekt lök.

Den lever på musslor, snäckor, fiskrom, samt olika kräftdjur som tångräkor och andra småräkor. Den kan störa andra fiskars lek genom att äta upp rom och yngel. Leken sker på grunt vatten från sen vår till tidigt höst, i Gdanskbukten mellan april och juli. Den blir upp till 25 cm lång men är vanligen 10-17 cm.

Ursprungligen kommer svartmunnad smörbult från Svarta havet och Azovska sjön.

Läs mer om svartmunnad smörbult:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!