Spansk makrill – fiskas huvudsakligen i Västafrika

Spansk makrill (Scomber scolias) är en pelagisk stimfisk som lever i Atlanten, Medelhavet och Svarta havet. Urpsrungligen ansågs den vara en underart till stillahavsmakrill (chub) men numera anses det vara en egen art.

Kan bli upp till 55 cm lång. Återfinns på djup ner mot 200 och 300 meter. Lever på zooplankton som unga men som vuxna äter de cephalopoder, skaldjur och mindre fiskar. I de nordliga delarna av Atlanten flyttar de norrut under den varmare perioden på året och söderut under den kallare perioden,

Spansk makrill. Bild: NOAA. Public domain

Fiskas i stor omfattning i ett kommersiellt fiske med snörpvad, flyttrål (både rent pelagiska trålar och semi pelagiska trålar) och bottentrål. Den landade mängden per år är omkring 600 000 ton varav cirka 400 000 ton fångas i Marocko, Västsahara, Mauretanien, Kanarieöarna, Gambia och Senegal (nordvästra Afrika).  I stor utsträckning tas de som bifångst vid sardinfiske och ansjovisfiske. Blir huvudsakligen råvara till fiskmjöls- och fiskoljetillverkning. Fisket i västra Atlanten är begränsat.

Fiskas även intensivt i östra Medelhavet där den i huvudsak används till konsumtion som grillad eller saltad och torkad.

Fångst av spansk makrill utanför nordvästra Afrika.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Spansk makrill – fiskas huvudsakligen i Västafrika”

Kommentarer är stängda.