Norsk zon öppnad för svenska och danska fiskare

Till slut har EU och Norge kunnat komma överens om fisket i norsk zon för EU-båtar. Avtalet berör framförallt svenska och danska båtar vad det gäller fisket i Skagerak. Det är viktigt för båtar som ägnar sig åt fiskfiske då en stor del av fångsten tas i norsk zon. Dessutom för räkfisket som också fiskar en del i norsk zon. En stor del av räktrålarna har legat stilla sen början av februari. Fisktrålarna har nästan inte kunnat fiska alls sen den 1 januari.

Men nu är allt ett avtal möjligt vilket gör fiske i norsk zon möjligt. De danska fiskarna är nöjda med att avtalet till slut kommit på plats men samtidigt missnöjda med sakernas tillstånd:

– Jeg er meget lettet over, vi endelig får adgang til at fiske i norsk farvand igen her i 2023 og dermed for alvor kan få gang i dette års fiskeri. Det har været nogle hårde måneder for mange fiskere, som har kostet på bundlinien. Heldigvis er fiskerimulighederne i Nordsøen og Skagerrak markant forbedrede i forhold til sidste år, så jeg håber, fiskerne kan indhente det tabte, siger Svend-Erik Andersen.

[…]

– Det er uholdbart, at vi igen og igen risikerer at stå i den her situation. Der er brug for, at vi får ændret det setup, der er omkring forhandlingerne sådan, de kan blive afsluttet i god tid inden 1. januar eller, at man alternativt kan lave en flerårig aftale om adgangen alene. For det koster fiskerne dyrt at ligge stille, siger Svend-Erik Andersen.

Norge har dock ännu inte meddelat att avtalet är klart och vattnen öppnats för EU-fiskare vilket är nödvändigt. Förmodligen är det därför inte möjligt att fiska i norska vatten förrän tidigast på måndag.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!