I Indiska Oceanen och de västra delarna av Stilla Havet finns en stor mängd arter av taggmakrillfiskar, De flesta av dess arter kallas scad och många av dem fiskas i ett omfattande yrkesfiske i flera olika länder. Ofta fiskas de ihop. Det gäller arter av flera olika släkten som Decapterus, Selar, Selaroides och Atule. Fisket av de olika arterna är sannolikt underskattat då det finns brist på data från många länder.
Storögd scad
Storögd scad (Selar crumenophthalmus) är en taggmakrillfisk som finns i Indiska Oceanen, Stilla Havet och Atlanten. Den lever i kustnära vatten från Mocambique och Madagaskar längs den afrikanska kusten norrut, i Röda Havet, Adenviken, Arabiska sjön, Persiska viken, längs Indiens kuster, i Bengaliska viken och Andamansjön, längs Sydostasiens kuster, kring de indonesiska och filippinska öarna, Också i Sydkinesiska sjön, Kinesiska sjön, Gula havet och vid Japan och Korea.
Vidare kring Papua Nya Guinea, Oceaniens öar, längs Centramerikas och Mexicos stillhavskust ända ner till Ecuador. I Atlanten finns arten i Mexikanska golfen, Karibiska Havet och runt de västindiska öarna upp till Floridas östkust och ner till Brasiliens kust samt i Guineabukten och södra delarna av Västafrika.
Kan bli upp till 70 cm lång men är mer normalt kring 40 cm. Lever i stora stim som kan innehålla 100 000-tals individer. Lever på små kräftdjur, zooplankton och fiskyngel.
En viktig art i det kommersiella fisket där den ofta fiskas ihop med andra scadarter. Totalt fiskas omkring 240 000 ton per år. Fram till slutet av 1990-talet var fiskat bara omkring 50 000 ton per år men har sen dess ökat markan.t Viktiga fiskerinationer är Filippinerna och Venezuela. Fiskas i Filippinerna ihop med andra Decapterus och Selar-arter. Säljs färsk eller torkad och saltad. Fångas med en mängd olika redskap, krokredskap inklusive backor, fällor, snörpvad, landvad och trål.
Oxögonscad
Oxögonscad (Selar boops) som också kallas boops eller selar. Finns i Indiska Oceanen och de västra delarna av Stilla Havet. Från Andamnasjön i väst till Vanuatu i öst, från Taiwan och Filippinerna i norr till Australien i söder. Runt hela sydostasien och de indonesiska öarna. Lever i stim, främst på grunda vatten med mujkbottnar där det ofta finns sjögräs men lever också kring rev. Kan bli upp till 25 cm lång men normalt kring 20 cm. En viktig art för fisket i bland annat Indonesien och Filippinerna. Fiskas med trål, garn, snörpvad, landvad och olika krokredskap.
Gulstrimmig scad
Gulstrimmig scad (Selaroides leptolepis) är en taggmakrillfisk som finns i Indiska Oceanen längs kusterna från Arabiska sjön och Persiska viken i väster till Sri Lanka. Vidare i Bengaliska viken och Andamansjön ner till Malaysia och Indonesien. I Stilla Havet finns de från Siamviken i väster, i Sydkinesiska sjön, Kinesiska sjön, runt Indonesiens och Filippinernas öar samt i Arafurasjön och Timorsjön mellan Australien och Papua Nya Guinea och ner längs Australien östkust.
Kan bli upp till drygt 20 cm lång men oftast kring 15 cm. Lever på grunt vatten nära kusterna ner till 50 meters djup. Bildar stora stim. Lever på små kräftdjur, små fiskar, plankton med mera.
Fiskas i stor utsträckning i hela sitt utbredningsområde. Totalt redovisade landningar är cirka 130 000 – 150 000 ton per år. Från 1990-talet och fram till 2014 var landningarna i allmänhet över 150 000 ton och ofta mer än 200 000 ton. I början av 1980-talet var fångsterna bara kring 50 000 ton. Fiska med trål, snörpvad, garn med mera. Stora fiskerinationer är Indonesien, Malaysia, Förenade arabemiraten, Indien, Filippinerna, Thailand och Vietnam.
Läs mer:
- Chilensk taggmakrill – började fiskas på 1970-talet
- Kaphästmakrill
- Atlantisk hästmakrill
- Japansk taggmakrill
- Indisk scad, japansk scad och kortfenad scad
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.