ICES föreslår kraftig ökning av skarpsillskvoten

Yrkesfiskarna kan sannolikt se fram emot att fånga betydligt mer skarpsill (brisling, sprat) i Nordsjön den kommande säsongen. Säsongen sträcker sig från 1 juli 2023 till 30 juni 2024. ICES rekommenderar i alla fall att kvoten för skarpsill i Nordsjön, Skagerak och Kattegatt fördubblas från cirka 70 000 ton till drygt 143 000 ton.

Kvoten fördelas mellan EU-länderna, Storbritannien och Norge. Huvuddelen av kvoten går till de danska fiskarna. De som fiskar mest skarpsill med danska båtar brukar till stor del vara svenska yrkesfiskare så rekommendationen har stor betydelse för de svenska yrkesfiskarna.

Förra året (perioden) var Danmarks andel av skarpsillskvoten cirka 58 500 ton. Med samma fördelningsnyckel ökar den danska kvoten till cirka 120 000 ton för den kommande perioden. Sveriges skarpsillskvot i Nordsjön är liten. Nästan 8 000 ton under förra perioden varav drygt 6 000 ton fiskats så här långt (perioden är slut den 30 juni 2023). Även den svenska kvoten blir sannolikt fördubblad.

Politikerna ska nu förhandla om kvoten innan de fattar beslut. Besluten brukar följa ICES rekommendationer och lär göra det även i år.

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!