Fiskebåtar som används för spioneri

I det senaste avsnittet av Uppdrag Granskning uppgav de att flera ryska fiskebåtar kanske användes för som spionfartyg. Det är sannolikt att det är så men en del av de uppgifter som angavs i programmet är inget att bry sig om eller rent av felaktiga.

De visade ett mönster på hur trålaren Melkart 2 fiskat och såg det som ett tecken på att de inte hade en normal fiskeaktivitet. Men jag tycket det såg mycket normalt ut. Att en trålare går fram och tillbaka över samma område regelbundet är fullkomligt normalt. De trålar ju där det finns fisk och i de flesta fall finns det mer fisk i vissa områden. Var fisken finns beror naturligtvis också på vilken art det handlar om. Men det fiskemönster som de visade för Melkart 2 var som jag ser det helt normalt mönster för en demersal trålare i Barents hav och Nordatlanten.

Fiskemönstret på Melkart 2 var inte märkligt och därmed inget bevis på att båten används för spioneri. Det var iofs märkligt att den trålade över ett område där det ligger en kabel. Dette då risken är stor för att i det läget förstöra kabeln. Men den kan ju bara ha flyttat sig öve området för att sen börja tråla på andra sidan kabeln. Mönstret bevisar i alla fall inga oegentligheter. Men båten kan naturligtvis användas till spioneri ändå.

Ester, tidigare Ming Kai

De visade också en annan båt i Kirkenes hamn. Lira, en stor fabrikstrålare på 7 765 bruttoton. Både Lira och dess syskonbåtar Boris Syromyatnikov, Zakhar Sorokin, Kurshskaya Kosa, Ester och Baltiyskaya Kosa (tidigare Kai Shun) har Kaliningrad i Östersjön som hemmahamn. Ägare av båtarna är bolag som tillhör FOR Group, en av Rysslands stora fiskerikoncerner. Alla båtarna besöker normalt Göteborg och/eller Skagen minst två gånger per år för att bunkra. I allmänhet ligger de då ankrade på redden utanför hamnarna. Jag har sett dem flera gånger. De fiskar alla normalt i Nordatlanten och Barents hav och använder Kirkenes i Norge eller Thorshavn på Färöarna som bas för sitt fiske.

Baltiyskaya Kosa och Ester är dock för närvarande i Svarta havet med avstängd AIS sen mitten på december 2022. Det är uppenbart att båtarna används till nåt annat än fiske i Svarta havet. Och med stor sannolikhet har de använts även till annat än fiske i Norden också.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!