Var de demersala fiskeriföretagen fiskar – Klingander

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kartlagt var de demersala fiskeriföretagen fiskar mellan den 1 juli 2021 och 1 juli 2023. Jonas Klingander på Hönö bedriver fiske i en enskild firma vilket är ovanligt idag. Han har fyra fiskebåtar. De fyra trålarna GG 234 Kennedy, GG 567 Karlsö, GG 69 Valkyria och GG 30 Eros.

GG 234 Kennedy fiskade under den undersökta perioden i Nordsjön, Skagerak och lite grann i Kattegatt. GG 567 Karlsö häll sig främst i Skagerak men även i Kattegatt. Den mindre trålaren fGG 69 Valkyria som under början av den undersökta perioden hette GG 19 Clinton fiskade främst i Skagerak och Kattegatt. Slutligen har vi GG 30 Eros som är en liten båt som främst fiskade i Kattegatt men även en del i Skagerak.

Båtarna och fisket

Räkfiske är det som GG 234 Kennedy främst används till men det verkar som om den också används till en del fiskfiske. Båten landade huvudsakligen räkor, men även sej och torsk och mindre mängder kolja, kummel och rödtunga. landade säkerligen också mindre mängder av andra arter. Landningshamnar och andra hamnar som användes var främst Smögen, Grebbestad, Öckerö, Hönö, Göteborg, Skagen, Hanstholm och Hirtshals.

GG 537 Karlsö landade främst fisk som kolja och sej men även en del kräfta, torsk, kummel, räka (i de mängder som behövs för att behålla räktillståndet) och mindre mängder rödtunga, rödspätta och vitling. Sannolikt landades också små mängder av andra arter. Använde samma hamnar som Kennedy men med Grebbestad utbytt mot Lysekil och Rönnäng.

Den mindre gamla trätrålaren GG19 Clinton/GG 69 Valkyria användes främst för kräfttrålning. Landade främst kräfta men även torsk, kolja, kummel, vitling, sej, rödspätta, rödtunga och så mycket räka som behövdes för att behålla räktillståndet. Den lilla trålaren GG 30 Eros fiskade och landade kräfta samt mycket små mängder fisk.

GG 234 Kennedy

GG 567 Karlsö

Trätrålaren GG 19 Clinton/ GG 69 Valkyria

GG 30 Eros

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!