Var de demersala fiskeriföretagen fiskar – Valöskär AB

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kartlagt var de demersala fiskeriföretagen fiskar mellan den 1 juli 2021 och 1 juli 2023. Valöskär AB är ett fiskeriföretag på Vrångö som ägs av Stefan Westerberg och Gunnar Westerberg som väl troligen är bröder. Bägge två har dessutom varsitt mindre fiskeriföretag, företag som kanske används som personliga personaluthyrningsföretag, dvs som ett sätt att ta ut lönen. Samma eller liknande upplägg finns i många fiskeriföretag.

Valöskär AB äger trålaren GG 411 Orion som under den undersökta perioden främst fiskade i Skagerak och Kattegatt men även i Nordsjön. De hamnar som använts förutom hemmahamnen på Vrångö är Göteborg, Öckerö, Snögen, Skagen och Hirtshals med enstaka besök i andra hamnar.

Under 2022 landades främst kolja och räka samt något mindre mängder av torsk, kräfta och sej samt små mängder av kummel, vitling, rödspätta och rödtunga. Dessutom säkerligen flera andra arter i ännu mindre mängder.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!