Om ett sällsynt dåligt beslut baserat på okunnighet

Karin Pleijel är miljöpartistisk politiker i Göteborg. Hon drev igenom ett förslag om skolmåltider som är osannolikt korkat och dumt. Det innebar förbud mot bottentrålad fisk i skolorna i Göteborgs kommun. Förslaget saknade all form av verklighetsanknytning då det i praktiken förbjöd fisk som mat i skolor, på äldreboenden och andra kommunala inrättningar.

Nästan all matfisk är fångad med bottentrål. Bara en mycket liten del är fångad med backor (långrev) eller andra kroksredskap som dörj och pilk eller med garn. När det gälle den vanligaste fisken i Göteborgs offentliga storkök, sej, finns det också en liten mängd fångad med snörpvad i Norge.

Mycket riktigt gick beslutet inte att följa om inte fisk skulle tas bort helt från alla äldreboenden, skolor, förskolor med mera. Beslutet som fattades i kommunfullmäktige fattades i brist på kunskap om verkligheten. Pleijels brist på kunskap låg bakom förslaget och kommunfullmäktigeledamöternas brist på kunskap låg bakom beslutet. I verkligheten har det nu blivit ett helt annat beslut.

Istället för 100% icke bottentrålad fisk som inte är ett alternativ i verkligheten så ska det under första året vara 5% fisk som inte bottentrålats. Om fyra år ska denna andel vara 20%. Andelarna gäller bara fisk som normalt fångas med bottentrål. Dvs fiskarter som lever på botten. Pelagiska arter som sill, makrill och skarpsill ingår inte i underlaget för beräkningarna.

Det hela visar på problemet med politiker som inte lyssnar på sakkunskapen utan fattar beslut utifrån fördomar och önsketänkande. Bottentrålning är på inget sätt så skadligt som Pleijel och kommunfullmäktigeledamöterna i Göteborg tycks tro.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!