Självklart säger regeringen nej till fiskestopp på sill

EU-kommissionen har lagt fram ett totalt verklighetsfrämmande förslag om att stoppa allt sillfiske (strömmingsfiske) i Östersjön. Vetenskapsmännen och forskningen står inte bakom förslaget utan det är något  som politiker utan verklig kunskap i frågan totat ihop. Istället har forskarna rekommenderat fortsatt fiske men en mindre kvot.

Det har redan från början stått klart att förslaget från kommissionen inte haft några förutsättningar att gå igenom när ministerrådet ska ha möte för att bestämma kvoterna i Östersjön. Om förslaget skulle gå igenom skulle det nämligen innebära att Finland skulle förlora i stor sett hela sitt yrkesfiske.De baltiska länderna och Polen skulle förlora större delan eller en mycket stor del av sitt yrkesfiske. Det stod därför på ett tidigt stadium klart att dessa länder med all sannolikhet skulle rösta nej till förslaget.

Nu har den svenska regeringen också vänt sig mot förslaget. Detta då det i stort enbart skulle påverka det småskaliga sill- och strömmingsfisket med bas längs Östersjöns kust. De stora pelagiska båtarna från Västkusten bedriver inget riktat sillfiske i Östersjön. Där bedriver de bara ett riktat skarpsillsfiske. I Bottenhavet bedriver västkusttrålarna dock ett riktat sillfiske (strömmingsfiske).

Den svenska regeringens beslut är därför logiskt och riktigt. Förmodligen hade en annan regering led av socialdemokraterna också kommit fram till samma beslut.

Läs mer:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!