Nordic Seafood Summit – färs, tång och skaldjur

Nordic Seafood Summit 2024 är en liten mässa som gått av stapeln i Göteborg under två dagar i januari. En sammanfattning av mässan var att den handlade om färs, tång, musslor, fiskodling, lax och skaldjur.

Skaldjur och fisk

Vi äter mycket skaldjur i Sverige. Därför var det många utställare som sysslade med skaldjur. Det handlar om företag som det stora räkfiskeföretaget Royal Greenland och grossister som Menigo, Kattegatt Shellfish, Gamvik Seafood, J.O. Food, Bröderna Hansson, SeaSam (Ullmo) och Coldwater Seafood med flera samt beredningsföretag som Bua Shellfish. Det levererar sånt som räkor, kräftor, krabba med mera. Grossisterna levererar förstås även fisk av allehanda slag.

Även grossister som inte leverera skaldjur fanns bland utställarna, exempelvis BD Fisk som å andra sidan producerar löjrom och säljer en fisk från Norrland. Fiskeberedningsindustrier som Lerøy, Orkla Seafood, Sweden Seafood, Marenor, Savolax, Sweden Pelagic, Klädesholmen och Fiskrökeriet såväl som fiskodlare som Vattudalens Fisk och Kalanuevos.

Lax är den fisk vi äter mest av i Sverige och det avspeglade sig bland utställarna där lax och andra laxfiskar var framträdande. Laxfiskar som regnbåge och röding som i motsats till lax faktiskt odlas i Sverige.

Färs

Lax ingick också bland de fiskar som diskuterades när det gällde att framställa fiskfärs för att även kunna utnyttja restprodukterna från laxberedningsfabrikerna. Istället för att bli fiskfoder skulle dessa produkter kunna användas till mänsklig föda. Bland annat var företaget Aquafood engagerat i detta.

Men det var inte bara laxfärs som diskuterade och berördes av olika talare och bland utställarna. Även sillfärs som produceras av Sweden Pelagic och som bland annat levereras av Pelagic Seafood var på tapeten.

I det fallet handlar det mer om möjligheterna att öka konsumtionen av sill och använda sill/strömming från östkusten till mat istället för till fiskmjöl som sen blir foder. Ett projekt som på prov ska servera sillbullar eller sillburgare i skolorna är på gång.

Musslor

Slutligen nämndes musselfärs som ett sätt att få fler att äta musslor. Musslor och musselfärs presenterades av flera utställare. Bland annat av Musselfabriken/Musselbaren och Musselfeed.

Färs för att få folk att äta mer fisk och utnyttja resurserna bättre var helt enkelt något som lyftes fram av flera företag, utställare och talare. Fast politikerna som debatterade i ett av inslagen från scenen var mest fokuserade på fisket och produktionen. Istället för fokusera på det som är grundproblemet för sjömaten i Sverige. Den dåliga efterfrågan på det som inte är lax, torsk, räka eller kräfta.

Tång

Även tång var det många utställare som odlade och gjorde produkter av. Exempelvis Koastal, Kobb, Nordic Seafarm och Catxalot. Intressant med tång är att det innehåller B12 vilket gör det intressant för veganer. Om de äter mycket tång så slipper de köpa tabletter med B12 som framställs från djur. Dessutom borde B12-tabletter kunna framställas med tång som råvara istället för djur.

Övrigt

I övrig fanns flera producentorganisationer (SFPO, Recirkfisk PO, Matfiskodlarna, Insjöfiskarena), myndigheter, flera svenska fiskauktioner (Göteborgs Fiskauktion, Smögens Fiskauktion och Stockholms Fiskauktion, forskningsinstitut (RISE, Stockholm Resilience Center), Sjömatsfrämjandet och några utrustningsleverantörer bland utställarna. Arrangörer av Mässan var Finnvacuum, Västkustfisk och Innovatum Science Park, MSC och Fiskbranschens Riksförbund.

Som helhet så var mässan trevlig och relevant. Större delen av den svenska Sjömatsnäringen var närvarande. Arrangörerna bör var nöjda med arrangemanget.

Kort om Nordic Seafood Summits första dag

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!