Var är den svenska pelagiska fiskeflottan, februari 2024

De flesta stora pelagiska båtar fiskar för närvarande skarpsill i Östersjön. De stora båtarna bedriver numera inget riktat fiske av sill. Nån enstaka fiskar sill (strömming) i Bottenhavet och flera stycken ägnar sig åt sillfiske eller makrillfiske i Nordsjön och Nordatlanten.

Sen ligger också många fiskebåtar still. Framförallt är det de båtar som huvudsakligen ägnar sig åt industrifiske i Nordsjön av arter som skarpsill, vitlinglyra och tobis som ligger still men några av de som ligger still är kvotbåtar. Kvotbåtarna ligger i stort sett alltid still. De flesta av de båtar som fiskar i Västafrika ligger också still.

GG 203 Ginneton

Stora pelagiska båtar, namn, var båten finns just nu
 • GE 49 Arcadia, Visby
 • GG 64 Astrid Marie, Nordsjön vid Shetland
 • GG 203 Ginneton, Östersjön på väg mot Kattegatt
 • GG 204 Tor-ön, Skagen/Kattegatt?
 • GG 206 Ahlma, Kattegatt på väg mot Skagen
 • GG 207 Torland, Östersjön öster om Gotland
 • GG 218 Västfjord II, Kattegatt på väg mot Grenå
 • GG 229 Clipperton, Bottenhavet
 • GG 330 Carmona, Nordsjön vid Shetland
 • GG 505 Lövön, Ängholmen
 • GG 850 Odeskär, Vrångö
 • SIN 602 Courage, Östersjön nordost om Bornholm
 • VY 242 Vestland, Simrishamn
 • AS 202 Neptun, Skagen
 • KL 870 Ieva Simonaityte, Las Palmas
 • KL 872 Simonas Daukantas, Atlanten väster om Mauretanien/Senegal
 • L 106 Monsun, Donsö
 • L 421 Cadiz, Fiskebäck
 • NC 336 Kristin, Öresund på väg mot Östersjön
 • S 144 Themis, Östersjön nordost om Bornholm
 • S 204 Tor-ön, Östersjön öster om Gotland
 • S 205 Ceton, Skagen
 • S 206 Ahlma West, Fiskebäck
 • S 264 Astrid, Nordsjön
 • S 438 Bristol, Skagen
 • S 464 Stella Nova IX, Öckerö
 • Nordic, Las Palmas
 • Zander 2, Las Palmas
Mindre båtar

VY 33 Britton. Bild: Westberg

När det gäller de mindre båtarna så befinner sig GG 210 Vera C i Kattegatt utanför Onsalahalvön medan GG 39 Rossö och GG 840 Svanen är i Rossö på Bornholm där de brukar landa sill. GG 77 Falken ligger i hamn på Rörö. FN 267 Emilie är i Öresund på väg mot Östersjön. Kvotbåten GG 1226 Clippfjord befinner sig på Donsö. Vera C, Clippfjord och Falken fiskar förmodligen aldrig pelagiskt och kan ses som kvotbåtar medan Rossö och Svanen gör det periodvis. För LL 72 Lagun som ibland fiskar skarpsill på kustkvoten saknas data.

I Östersjön har vi NG 6 Vegas på sillfiske utanför Oxelösund. KR 59 Solana ligger i Byxelkrok. VY 33 Britton, VY 76 Boköland, VY 23 Seiland och ON 5 Hilma fiskar öster om Gotland. SIN 10 Cecilia fiskar i Östersjön söder om Blekinge medan SG 64 Vågskär, SG 73 Saga och VY 21 Axelia ligger i Nogersund. SG 40 Miraculix är öster om Simrishamn och VK 190 Scanö ligger för sin del troligen i Simrishamn men data saknas. VY 43 Viken ligger förmodligen i Gothem men aktuella data saknas. De i detta stycke nämnda båtarna fiskar bara i Östersjön och i allmänhet sill.

Andra pelagiska fiskebåtar som fiskar i Östersjön är KA 10 Tammerfors, KA 38 Stjärnfors, KR 82 Gitte-Marie, KA 29 Laxen och KA 16 Ronja. De har ingen AIS. För VK 26 Garpen och KA 5 Vingaland som har AIS saknas aktuella data.

Källa till uppgifterna är Marinetraffic

Var fanns båtarna tidigare:
Förklaring av bokstäverna i båtnumren
 • AS = Århus
 • FN = Fredrikshamn
 • GE = Gävle
 • GG = Göteborg
 • KA = Karlskrona
 • KL = Klaipeda
 • KR = Kalmar
 • L = Thyborøn (Lemvig)
 • LL = Lysekil
 • NC = Cuxhaven
 • NG = Nyköping
 • ON = Oskarshamn
 • S = Skagen
 • SG = Sölvesborg
 • SIN = Simrishamn
 • VK = Västervik
 • VY = Visby
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!