Var är den svenska pelagiska fiskeflottan, oktober 2023

Just nu befinner sig de flesta stora pelagiska trålare i Nordsjön. Några befinner sig i hamn för att landa och andra är kvar i hamn av andra skäl. De som är rena kvotbåtar som GG 204 Tor-ön och GG 850 Odeskär ligger förstås i hamn. GG 505 Lövön som den verkar heta håller på att renoveras, rustas upp och göras i ordning. KL 870 Ieva Simonaityte verkar ligga i malpåse.

I Nordsjön fiskas sill och makrill för konsumtion samt skarpsill (brisling) och sperling (vitlingslyra) till fiskmjölsindustrin. Utanför Västafrika fiskas främst sardiner och utanför Chile anchoveta, taggmakrill och sardiner.

GG 206 Ahlma

Stora pelagiska båtar, namn, var båten finns just nu
 • FIN-1151-T Glomskär, Kasnäs
 • GE 49 Arcadia, Norrsundet
 • GG 64 Astrid Marie, Öckerö
 • GG 204 Tor-ön, Fiskebäck
 • GG 206 Ahlma, Nordsjön
 • GG 207 Torland, Skagen
 • GG 218 Västfjord II, Nordsjön
 • GG 229 Clipperton, Nordsjön
 • GG 330 Carmona, Nordsjön
 • GG 505 Lövön, Ängholmen
 • GG 850 Odeskär, Vrångö
 • SIN 50 Laguna, Simrishamn
 • SIN 602 Courage, Hanöbukten
 • VY 242 Vestland, Fårösund
 • AS 202 Neptun, Nordsjön
 • KL 870 Ieva Simonaityte, Nouadibhou
 • KL 872 Simonas Daukantas, väster om Chile
 • L 106 Monsun, Nordsjön
 • L 421 Cadiz, Nordsjön
 • NC 336 Kristin, Donsö
 • S 144 Themis, Nordsjön
 • S 204 Tor-ön, Nordsjön
 • S 205 Ceton, Nordsjön
 • S 206 Ahlma West, Fiskebäck
 • S 264 Astrid, Thyborøn
 • S 438 Bristol, Nordsjön
 • S 464 Stella Nova IX, Skagerak
 • Nordic, utanför Västsaharas kust
 • Zander 2, utanför Västsaharas kust

Källo: Marinetraffic

Mindre båtar

GG 840 Svanen

När det gäller de mindre båtarna så befinner sig GG 210 Vera C i Kattegatt medan GG 39 Rossö och GG 840 Svanen fiskar i Skagerak. FN 267 Emilie befinner i Nordsjön väster om Jylland. GG 77 Falken i hamnen ligger på Rörö. Kvotbåten GG 1226 Clippfjord befinner sig på Donsö. Vera C, Clippfjord och Falken fiskar aldrig pelagiskt medan Rossö och Svanen gör det periodvis. Alla har de dock fiskerättigheter för pelagisk fisk. LL 72 Lagun som fiskar skarpsill med trål på kustkvoten ligger i Lysekil.

I Östersjön har vi KR 59 Solana som befinner sig i Byxelkrok, NG 6 Vegas i Oxelösund, SIN 10 Cecilia, SG 40 Miraculix, SG 73 Saga och SG 64 Vågskär i Hanöbukten i Östersjön. VK 190 Scanö ligger i Simrishamn och VY 21 Axelia i Nogersund. ON 5 Hilma, VY 23 Seiland, VY 33 Britton, VY 43 Viken och VY 76 Boköland fiskar i Östersjön öster om Gotland. VK 26 Garpen befinner sig i Händelöp och KA 5 Vingaland i Ronneby. De i detta stycke nämnda båtarna fiskar bara i Östersjön.

KA 10 Tammerfors och KA 38 Stjärnfors är ytterligare några mindre båtar som fiskar pelagiskt men de tycks inte ha någon AIS så det går inte att kontrollera var de är. Troligen ligger de still i hamn då de enbart fiskar med snörpvad en mycket kort period under året. Andra pelagiska fiskebåtar som fiskar i Östersjön är KR 82 Gitte-Marie, KA 29 Laxen och KA 16 Ronja. De har ingen AIS.

Var fanns båtarna tidigare:
Förklaring av bokstäverna i båtnumren
 • AS = Århus
 • FIN-xx-T = Åbo (Turku)
 • FN = Fredrikshamn
 • GE = Gävle
 • GG = Göteborg
 • KA = Karlskrona
 • KL = Klaipeda
 • KR = Kalmar
 • L = Thyborøn (Lemvig)
 • LL = Lysekil
 • NC = Cuxhaven
 • NG = Nyköping
 • ON = Oskarshamn
 • S = Skagen
 • SG = Sölvesborg
 • SIN = Simrishamn
 • VK = Västervik
 • VY = Visby
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!