Östersjöcentrum bekräftar det jag skrivit om sillen i Östersjön

Östersjöcentrum bekräftar det jag skrivit om sillen i Östersjön i en analys som de nyss publicerat. Nämligen det faktum att den går till fiskmjöl som blir en del av fodret till laxodlingarna i Norge. Det finns inget konstigt med det. Eftersom sillen från Östersjön bara är en liten del av fiskmjölet så utgör den förstås också en liten del av fodret i de norska laxodlingarna.

Laxodling

Norska laxodlingar behöver årligen runt två miljoner ton foder (torrvikt) för att producera cirka 1,5 miljoner ton lax (levande vikt) enligt vad som uppges i en rapport från RISE. Den uppger vidare 25 procent av detta foder utgörs av fiskråvara. Det mesta av detta kommer från riktat fiske på en mängd olika arter från många olika havsområden. Det handlar enligt rapporten främst om anchoveta, blåvitling, tobis och menhaden. Resten av fiskråvaran utgörs av fiskhuvuden, fenor och övrigt fiskrens.

Andelen sill i norskt laxfoder är mycket liten. Den är mindre än 4 procent. Och endast 0,8 procent av denna sill kommer från riktat fiske på flera olika bestånd. Fisket sker i flera olika hav. Resten är fiskrens från beredningsindustrin. Det är som en del av dessa 0,8% som svenskt industrifiske i Östersjön bidrar till norska laxodlingar. Svenskt sillfiske har alltså en mycket liten betydelse för norsk laxodling.

2021 levererade svenskt yrkesfiske mer än 41 000 ton sill/strömming från Östersjön till den danska fiskmjölsindustrin. Närmare bestämt till FF Skagen A/S. Så svenskt sillfiske i Östersjön är beroende av laxindustrin i Norge. De svenska leveranserna resulterade i ungefär 8 200 ton fiskmjöl och 2 000 ton fiskolja. Den svenska leveransen av sill/strömming år 2021 motsvarade bara 5 procent (fiskmjöl) respektive 2 procent (fiskolja) av FF Skagens totala foderexport det året. Av hela deras produktion går 11 procent av fiskmjölet respektive 2 procent fiskoljan till Norge. Detta enligt rapporten från RISE.

Pelagiskt fiske i Östersjön

De stora pelagiska trålarna fångar dock bara sill som bifångst i skarpsillsfisket i Östersjön. Där finns inget riktat trålfiske från de stora trålarna. I Bottenhavet finns det dock ett riktat sillfiske från de stora trålarna. Mindre trålare i Östersjön bedriver också ett riktat sillfiske.

Men analysen från Östersjöcentrum talar inte om varför sillen från Östersjön och Bottenhavet blir fiskmjöl. Det är som jag ser det en allvarlig brist i deras analys.

Anledningen till att sillen från Östersjön och Bottenhavet går till fiskmjöl är att sillen/strömmingen i Bottenviken och Östersjön innehåller så höga halter av miljögifter att den inte är lämplig som föda till människor. Sillen i södra Östersjön är idag lämplig som föda. Men det finns ändå ingen efterfrågan då konsumenter tror att all sill/strömming från Östersjön innehåller för höga halter av miljögifter. Den enda möjligheten för fisket är att sälja sillen/strömmingen till fiskmjölsindustrin. Där kan miljögifterna tas bort och i laxfodret finns inte längre några miljögifter.

Norsk laxodling är inte beroende av svenskt pelagiskt fiske, men svenskt pelagiskt fiske är beroende av norsk laxodling.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “Östersjöcentrum bekräftar det jag skrivit om sillen i Östersjön”

Kommentarer är stängda.