Beslut utan konsekvenser om fisket i EU

Beslut utan konsekvenser om fisket i EU. Idag finns en begränsningsregel om fiskekvoter i EU som i princip säger att allt riktat fiske efter bestånd som riskerar kollaps kan stoppas helt. Den har i princip aldrig haft nån praktisk betydelse och det fanns ett förslag om att ta bort regeln. Förslaget röstades dock ner i fiskeriutskottet i EU.

ETC:s Karin Holmberg och miljöpartiets Isabella Lövin menar att detta var en stor seger för miljön i havet. Men i praktiken betyder det ingenting. Om det hade gått igenom hade det förmoldigen inte betytt nånting för sillen men möjligen gjort vetenskapsmännens arbete enklare och beslutsfattarnas beslut enklare att komma fram till. Men nåt hot mot sillen hade det inte varit.

I svensk media har det framställts som om ett borttagande av begränsningsregeln skulle vara en katastrof för sillen i Östersjön. Det ställningstagandet bygger på flera felaktiga uppfattningar soh ställmningstaganden. Pelagiska fiskbestånd som sill och makrill kan kollapsa på grund av överfiske men de kan troligen inte kollapsa helt på grund av fiske. Det har nämligen aldrig hänt.

Pelagiska fiskbeståndskollapser

Många pelagiska fiskbestånd har historiskt kollapsat (på 1960-talet och 1970-talen innan kvoter och fiskereglering infördes) men de har alltid återhämtat sig snabbt om fisket begränsats eller stoppats.  Sen fiskereglering och kvoter införts har inga pelagiska fiskbestånd kollapsat på grund av fiske. Observera dock att det finns havsområden där det ännu inte finns någon fungerande fiskereglering och kvoter (större delen av Asien och Medelhavet).

Därmot finns det två pelagiska fiskbestånd som kollapsat. Ett av dem för gott och ett av dem förhoppningsvis tillfälligt. Det ansjovisbestånd som fanns i Zuiderzee i Nederländerna som numera är en insjö vid namn Ijsselmeer på grund av ett dammbygge har försvunnit helt. Sillbeståndet i västra Östersjön har kollapsat på grund av klimatförändringar som gett varmare hav. Inget av dem har kollapsat på grund av fiske.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.