Läppfiskar som laxlusbekämpning ineffektivt. I en intressant artikel i Forskning & Framsteg redogörs för den senaste forskningen vad det gäller läppfiskar och dessa användning för att bekämpa laxlus.
Forskningen visar också att det inte är speciellt effektivt att använda läppfiskar för att bekämpa laxlus. Den enda fördel de har verkar vara att skjuta up tiden innan kemiska bekäpningsmetoder ändå måste användas. Det har inneburit att de flesta stora laxoldingar i Norge har slutat använda sig av läppfiskar. Användingen finns dock kvar i mindre odlingar där det kanske fungerar bättre.
Det fanns till en början stora hopp för anvödningen av läppfiskar och sjurygg i laxodlingarna för att bekämpa laxlus. Detta då det är en bilogiska metod som skulle innebär minskad använding av giftiga kemikalier. Tyvärr fungerar det enligt den forskning som finns inte så bra.
Läppfisk från Bohuslän
En del av läppfisken som används i Norge fiskas i södra Norge och i Bohuslän, Den läppfisken är gentiskt annorlunda än de som finns längre norrut i Norge och inet anpassat till ett liv i kallare vatten. men de kan leva och fortplanta sig där. Risken är att det blir problem när de blandar sig med de lokala bestånden när de rymmer eller på annat sätt kommer ut ur laxkassarna.
Det riktade fisket av läppfisk i Bohuslän kom igång när ålfisket förbjöds. Ålfiskarna erbjöds då att istället fånga läppfisk. Idag finns det 14 yrkesfiskare/fiskeriföretag som har licens att fiska läppfisk. Den enda användningen av läppfisk är bekämpning av laxlus. De fångas därför levande och säljs till norska laxodlingar. Vilken påverkan fisket har på bestånden av läppfisk är inte klarlagt men det finns en orro för att bestånden ska påverkas negativt. De arter läppfsiakr som främst fiskas är berggylta, stensnultra och skärsnultra.
Artikeln i Forskning & Framsteg är intressant men den finns ännu inte på nätet. Men tyvärr solkas den av att det förekomer en del väldigt felaktiga uttalanden av filmaren Martin Falklind i artikeln, Han påstår helt ogrundat att fisket av läppfiske såväl som av sill i Östersjön och Bottenhavet skulle vara ohållbar. Detta påstående är enligt den forskning som finns inget annat än en lögn vad det gäller sillen. När det gäller läppfiskar är sanningen att vi inte vet.
Läs mer:
- Svenska landningar av läppfiskar 2023
- Bristande kontroll när läppfiskar flyttas till laxodlingar
- Läppfiskar är bättre än gifter
- Läppfiskfiske
- Sillen i Östersjön och Bottenhavet
- Tillståndet för sillen i Östersjön
- Sillen i Östersjön fiskas inte för hårt
- Kvoterna för Östersjön 2025 – i enlighet med de vetenskapliga råden
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.