Storföretag i det nordiska fisket

Inom det nordiska fisket finns det egentligen inga storföretag i Finland, Sverige och Danmark även om så kallade kvotbaroner dominerar det pelagiska fisket i Danmark. Storföretag finns däremot i Ryssland, Norge, Island, Färöarna och Grönland. I detta sammanhang är storföretag bolag med några hundra upp till nåt tusen anställda samt mer än ett par tre båtar och med ett sammanlagt tonnage på några tusen ton.

Dessutom finns det ett antal storföretag från andra länder, främst från Nederländerna, som fiskar i Nordsjön och Ishavet liksom ett danskt företag som huvudsakligen fiskar kring Grönland och Kanada. En del av de isländska, nederländska och norska företagen har dessutom dotterbolag i andra europeiska länder som deltar i fiske i såväl Östersjön som Nordsjön.

I Norge finns utöver detta också ett antal större företag som främst är engagerade i fiskuppfödningsbranschen. Det är dessutom vanligt i Norge att fiskeriföretag ä verksamma inom hela kedjan, från fiskeriverksamhet till fabriker för tillverkning av olika fiskprodukter, fryst fisk, fiskmjöl, fiskolja, torkad fisk med mera. Norska företag dominerar också fiskindustrin i Sverige.

Några norska storföretag inom fiskeribranschen är Havfisk ASA, Kverva AS (inklusive Salmar ASA), Pelagia AS, Austevoll Seafood ASA, Caiano AS, Norway Seafoods ASA, Lerøy Seafood ASA och Domstein ASA. Några isländska är HB Grandi, Samherji, Sildarvinnslan, Thorbjörn, Fisk Seafood, Reyktal och Brim. Parlevliet & van der Plas, Willem van der Zwan & Sonen samt Jaczon-Cornelis Vrolijk är de tre stora nederländska fiskeriföretagen medan Ryssland har en rad stora fiskeriföretag som fiskar i nordiska vatten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!