Nissui USA – Unisea och Glacier Fish

Nissui USA etablerades 1974 i Seattle, Washington, och samtidigt startades dotterbolaget Unisea Inc (då Universal Seafood Ltd). Unisea sysslar med fiskberedning och har fabrik i Dutch Harbor, Alaska. För Unisea fiskar en rad mindre fiskebåtar på kontrakt, däribland Alsea (553 bt), Argosy, Auriga, Aurora, Defender, Fierce Allegiance (618 bt), Gunmar, Morning Star, Nordic Star (196), Seadawn (348), Starfish (319), Starlite (192) och Starward (197). Fiske bedrivs bl.a. på krabba, pollock, stillahavstorsk, svart torsk och hälleflundra. Nordic Star ägs av Aleutian Spray Fisheries Inc medan Starlite och Starward har Central Bering Sea Fishermen’s Association (CBSFA) som huvudägare. CBSFA äger också 30% i Fierce Allegiance. Defender och Morning Star ägs delvis av Global Seas.

Alaska Ocean. Bild: Kyle Stubbs

Glacier Fish Company grundades 1982 och en större fiskebåt, frystrålaren Northern Glacier på 1 866 bruttoton byggdes. Utöver denna trålare äger företaget idag också fabrikstrålarna Alaska Ocean (7 419 bruttoton) och Pacific Glacier (3 124). Alaska Ocean är en av världens allra största fabrikstrålare och hamnade i bolaget år 2008 då Nissui köpte 25% av aktierna i företaget. Nissui hade redan 2002 köpt 25% i Alaska Ocean Seafood. 2008 fusionerades de två företagen och Nissui är huvudägare.

Nissui USA äger utöver Unisea och Glacier Fish Company också fiskberedningsföretagen Gorton’s Inc (köpt 2001) med dotterbolaget Bluewater Seafoods Inc i Kanada, King & Prince Seafood Corp (köpt 2005) och F.W. Bryce, Inc (köpt 2006). Nissui är ett av världen största fiskeriföretag.

Delägare i Glacier Fish Company är också Norton Sound Economic Development Corp (NSEDC) via sitt dotterbolag Siu Alaska. Företaget fiskar pollock och stillahavstorsk utanför Alaska och stillahavsvitling utanför USA:s västkust.

2012 kontrollerade Glacier 17%  av den pollockkvot som ingår i det som sköts av Pollock Conservation Co-op i Alaska:

American Seafoods — 47.37 %
Trident Seafoods — 18.64 %
Glacier Fish Co. — 17 % (Norton Sound Economic Dev. Corp äger andel via Siu Alaska)
Arctic Storm — 5.03 %
Arctic Fjord — 4.9 % (Bristol Bay Economic Dev. Corp 30% )
Starbound — 4.33 %
C/P Northern Hawk — 2.73% (Coastal Villages)

Glacier Fish Company är en av sex medlemmar i At-Sea Processors Association och det är samma bolag som är medlemmar i Pollock Conservation Co-op.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!