Aleutian Spray Fisheries

Aleutian Spray Fisheries startades 1969 av Henry Swasand genom köpet av krabbfiskebåten Aleutian Spray. Som mest hade företaget 4 krabbfiskebåtar. 3 av dessa är sålda idag och en är ombyggd till en backebåt. Företaget ägs än idag av familjen Swasand och de som leder företaget fins flera personer som är tredje generationens familjeföretagare.

Idag äger företaget frystrålaren Starbound på 1 533 bruttoton via dotterbolaget Starbound LLC, backebåtarna Siberian Sea (741 bt) och Liberator (868 bt), trålarna Muir Milach (182) och Nordic Star (196). Krabbåten Kiska Sea ägs av bolaget Kiska Sea Northern LLC i vilket Aleutian Spray har 55% och Yukon Delta Fisheries Development Association (YDFDA) 45%. Vidare har företaget 25% i bolagen Starward LLC och Starlite LLC som äger fiskebåtarna Starward (140 bt) och Starlite (192). resterande 75% i dessa bolag ägs av Central Bering Sea Fishermen’s Association (CBSFA). Kiska Sea är en av de krabbfiskebåtar som är med i TV-programmet Deadliest Catch.

Starbound LLC är en av sex medlemmar i At-Sea Processors Association och det är samma bolag som är medlemmar i Pollock Conservation Co-op. Av den pollockkvot som ingår i det som sköts av Pollock Conservation Co-op i Alaska har Aleutian Spray via Starbound 4,33%:

American Seafoods — 47.37 %
Trident Seafoods — 18.64 %
Glacier Fish Co. — 17 % (Norton Sound Economic Dev. Corp äger andel via Siu Alaska)
Arctic Storm — 5.03 %
Arctic Fjord — 4.9 % (Bristol Bay Economic Dev. Corp 30% )
Starbound — 4.33 %
C/P Northern Hawk — 2.73% (Coastal Villages)

Förutom pollock fiskar företagets båtar stillahavstorsk och krabba.

Starbound

Starbound

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!