Norskt räkfiske i Skagerak – allt annat än rent och lagligt

Som jag skrev i ett tidigare inlägg är det norska räkfisket allt annat än rent. Med all sannolikhet dumpar de cirka hälften av sin fångster i syfte att uppgradera det som de sedan landar. Norska räkfiskare landar nämligen ungefär samma proportioner som svenska räkfiskare, dvs 70% kokräkor och 30 råräkor. Men i likhet med danska räkfiskebåtar fångar de antagligen cirka 70% råräkor (som är mindre och ger mycket mindre betalt) och 30% kokräkor som säljs färska, dvs kokta ombord.

Nordhavsräka

Foto: Trude H. Thangstad, Havforskningsinstituttet

Jag har tittat på landningssiffror för enskilda norska båtar som redovisas offentligt hos Skagerakfisk. Här är några typexempel från september. Iset är råräka och saltkokt är lika med kokräka.

23/9
Pauline
Reke, Iset, Risør Fiskemottak 255 kg
Reke, Saltkokt Risør Fiskemottak, 1 065 kg

22/9
Astrid Ann
Reke, Iset, Arendal Fiskemottak, 141 kg
Reke, Saltkokt, Arendal Fiskemottak, 1 269 kg
Betzy
Reke, Iset, Domstein Sjømat avd Kr.sand, 236 kg
Reke, Saltkokt, Domstein Sjømat avd Kr.sand, 32 kg
Bodil
Reke, Iset, Fjordfisk – Utgårdskilen, 67 kg
Reke, Saltkokt, Fjordfisk – Utgårdskilen, 80 kg
Borøy
Reke, Iset, Risør Fiskemottak, 165 kg
Reke, Saltkokt Risør Fiskemottak, 114 kg
Buerøy
Reke, Iset, Brd. Berggren – Sandefjord, 192 kg
Reke, Saltkokt, Brd. Berggren – Sandefjord, 152 kg
Emely sør
Reke, Iset, Arendal Fiskemottak, 34 kg
Reke, Saltkokt, Arendal Fiskemottak, 323 kg

Det finns som ni ser ett antal båtar som landar rimliga fångster med mer råräka än kokräka, men ingen av de större räkfiskebåtarna i Norge verkar göra det utan det verkar främst handla om mindre båtar som landar räkor till fabriker. En av de större norska båtarna är Tempo, låt oss se vad den landat de senaste tre veckorna.

Tempos landningar de senaste tre veckorna

7/10
Råräka (Iset), 646 kg
Kokräka (Saltkokt), 1 632 kg

2/10
Råräka (Iset), 588 kg
Kokräka (Saltkokt), 729 kg

1/10
Råräka (Iset), 68 kg
Kokräka (Saltkokt), 265 kg

29/9
Råräka (Iset), 366 kg
Kokräka (Saltkokt), 1 380 kg

25/9
Råräka (Iset), 400 kg
Kokräka (Saltkokt), 808 kg

24/9
Råräka (Iset), 484 kg
Kokräka (Saltkokt), 1 245 kg

18/9
Råräka (Iset), 85 kg
Kokräka (Saltkokt), 392 kg

Tempo har inte en enda dag landat mer råräka än kokräka men fångsten består i stort sett alltid av mer råräka än kokräka utifrån vad som går atts e från danska båtars fångster och landningar. För att kunna landa huvudsakligen kokräka måste fångsten uppgraderas. I Sverige dumpas troligen 50-55% av de räkor som fångas för att på så sätt uppgradera fångsten till huvudsakligen kokräkor istället för huvudsakligen råräkor. Eftersom räkorna i Nordsjön ofta är lite större än i Skagerak och norska fiskare fiskar mer i Nordsjön än vad svenska fiskare gör så låt oss anta att norska fiskare maximalt dumpar 50% av sin fångst.

Norges kvot är ungefär dubbelt så stor som Danmarks, vilket blir omkring 7 000 ton. Om norska båtar slänger hälften av sin fångst av användbara med mindre räkor överbord innebär det att de i verkligheten fiskar mer än 14 000 ton räkor i norska rännan och Skagerak och dumpar (slänger ut) ungefär 7 000 ton fullt okej räkor. Svenska fiskare slänger kanske ut ungefär 1 800 ton så det norska resursslöseriet är enormt i jämförelse. Det är helt klart att det norska systemet utan kontroll ombord på båtarna och totalt utkastförbud inte är en fungerande fiskeriförvaltning. Bara en enkel och lite osäker räkneövning ger vid handen att fusket i det norska räkfisket är enormt.

Hur fångsterna egentligen ser ut kan utläsas utifrån det danska räkfisket där ingen uppgradering och inget fusk förekommer. Danska båtar fångar 70% råräkor och 30% kokräkor samt landar samma proportioner. Svenska, danska och norska båtar fiskar i huvudsak i samma vatten, de fiskar med samma redskap och de större båtarna är jämförbara i storlek.

Det sätt på vilket svenska och norska räkfiskare fiskar idag är inte bara för förvaltningen av räkbestånden och innebär en klart illojal konkurrens gentemot de danska fiskarna som använder rimliga och lagliga metoder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

PS. I en tidigare version av artikeln had jag angett en för stor kvot för Norge. Jag har rättat till det felet.

2 svar på “Norskt räkfiske i Skagerak – allt annat än rent och lagligt”

Kommentarer är stängda.