Mest läst under 2015

De mest lästa inläggen 2015 handlar om mycket varierande saker. I topp ligger ett inlägg om Donsö och Styrsö som jag skrev efter att ha besökta de två öarna i början av sommaren 2015. Många söker också på största fiskebåtar och då får jag många läsare på inlägg som handlar om sådant. Artiklar med kritik av Greenpeace är också populära liksom inlägg om svenska fiskares investeringar i Danmark. Artiklar om de två största fiskeriföretagen i Danmark och Sverige, Gitte Henning A/S och Astrid Fiske AB lockar också många läsare.

En levande och en död ö 2 115
Största svenska fiskebåtarna 2014 1 929
Framgångsrika svenska fiskare köper tillbaks fisket i Nordsjön 1 398
Svenska fiskebåtar planerar överge Göteborg och Fiskebäck 1 223
Största svenska fiskebåten – nya Astrid till Skagen 1 170
Greenpeace och deras lögner om fiske 1 023
Astrid-koncernen säljer trålare 1 016
Gitte Henning – båtar och bulvaner 944
Fiskebåtar på Fotö och Hönö som borde varit skrotade 870
Största svenska fiskebåtarna 2015 834

Den överväldigande delen av besökarna och läsarn var från Sverige, hela 73% under år 2015. Näst flest är från Danmark (11%) följt av Norge (5%) och Finland (2%). Så skriver jag också huvudsakligen om svenskt fiske, men också en del om Danmark. I förhållande till befolkningen har jag många läsare på Åland, Island och Färöarna också. Inom Sverige dominerar Västra Götalands län med 43% av de svenska besökarna och läsarna, Stockholms län (30%), Skåne län (7%) och Hallands län (nästan 5%). Förutom Stockholm handlar det om de län där fisket är förhållandevis störst.

Artiklar om det mycket omdiskuterade räkfisket är inte speciellt populära vilket kan tyckas underligt, men antagligen övervärderas frågans vikt av media och det storsvenska samhället. Räkfisket berör trots allt bara en mindre del av fiskeflottorna i Skandinavien. Det ekonomiskt viktigaste fisket i Danmark och Sverige är industrifisket och det pelagiska fisket. Det är ett i huvudsak storskaligt fiske där det finns stordriftsfördelar. Kräftfisket är lika betydande som räkfisket men berör många fler båtar och fiskare. Inte heller det lockar några enorma mängder läsare. Istället är det pelagiskt fiske, storföretag, listor, bilder och ekonomi som ger många läsare.

Antalet läsare och besökare fördubblades under 2015 jämfört med år 2014. Flest besökare och läsare var det i juli och december. Månader när många fiskare har långa lediga perioder. Bästa dagen inföll i december och den genomsnittligt bästa veckan i juli. Bloggen har en stor andel återkommande besökare och har därmed sannolikt också en betydelse i branschen. Vidare är det låg avvisningsfrekvens, dvs väldigt många besöker och läser mer än en sida när det besöker bloggen.

50% av besökarna kommer till bloggen via Google-sökningar, 28% från facebook och 2% från Yrkesfiskarna. Direkt till bloggen kommer 12% av läsarna och besökarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!