Mindre fiskeriföretag på Rörö – Svanen Fiskeri AB

På Rörö har ett par av Sveriges och också Danmarks största fiskeriföretag sina huvudkontor och sin hemhörighet. Det är Astrid Fiske och Themis Fiskeri. Om dem har jag skrivit många gånger. Jag har skrivit betydlig mindre om de andra mindre fiskeriföretagen på ön. Ett av dessa är familjen Larssons Svanen Fiskeri AB. I Likhet med familjen Ryberg som äger Themis Fiskeri så har också familjen Larsson ägnat sig åt fiske i mer än 100 år.

Den första båt där familjen Larsson var delägare inköptes 1909 från ett varv i Risør i Norge. Det var en vadbåt vid namn GG 393 Svanen. 1919 ersattes denna båt med en ny som blev GG 840 Svanen, den första båten med det numret. Familjen Larsson med kompanjoner behöll denna vadbåt ända fram till 1950 då den ersattes med en trålare som fick samma namn och nummer. Det var min barndoms första ”Svana”. Den såldes 1959 och ersattes med en ny trålare, min barndoms andra ”Svana”.

1963 var det åter dag för en ny GG 840 Svanen, om än inte en nybyggd utan begagnad precis som alla andra träfiskebåtar familjen Larsson köpt förutom den allra första. Båten som köptes 1963 såldes år 1989 och var familjen Larsson sista träfiskebåt. Idag kan båten ses Vid Eriksberg i centrala Göteborg med namnet MD 15 Svanen West.

1988 köpte familjen Larsson den nuvarande GG 840 Svanen vilket också var familjen första stråltrålare och dessutom den första nybyggda båt de köpt sen 1909. Sen 2008 ägs båten via bolaget Svanen Fiskeri AB som omsätter cirka 6,5 miljoner kronor varje år. Kanske vore det dags för Larsson att skaffa sig en ny båt. Den nuvarande börjar onekligen bli gammal och närmar sig 30-år.

GG 840 Svanen

Familjen Larssons företag och GG 840 Svanen är på sätt och vis unika fiskebåtar i på i dagens. Endast 5 större fiskebåtar på västkusten fiskar både pelagiskt och demersalt, både sill och fisk. 3 av dem hör hemma på Rörö och GG 840 Svanen är en. De andra är GG 39 Rossö och Astrid-koncernens GG 77 Falken.

Förutom GG 840 Svanen äger Svanen Fiskeri AB även GG 849 Enskär. När GG 32 Tristan (tidigare Danavik) köptes till Rörö år 2012 var köparna Fiskebåten Rossö HB och Svanen Fiskeri AB. Hur ägandet är idag är oklart, men båten ägs av ett partrederi, Partrederiet Tristan där i alla fall Fiskebåten Rossö HB är delägare.

Ägare av Svanen Fiskeri AB är idag bröderna Roger och Stefan Larsson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Mindre fiskeriföretag på Rörö – Svanen Fiskeri AB”

Kommentarer är stängda.