Mindre fiskeriföretag på Rörö – Rossö HB

På Rörö har ett par av Sveriges och också Danmarks största fiskeriföretag sina huvudkontor och sin hemhörighet. Det är Astrid Fiske och Themis Fiskeri. Om dem har jag skrivit många gånger. Jag har skrivit betydlig mindre om de andra mindre fiskeriföretagen på ön. Ett av dessa är Fiskebåten Rossö HB som har Folke Olausson och Sterner Lundgren som delägare.

Familjen Lundgren var fiskare redan på 1800-talet, bland annat som delintressenter i ett vadlag, som kallades Lundgrenarne, från 1887. Släkten Lundgren från Rörö är stor och alla med namnet är inte nödvändigtvis närmare släkt med varandra.

En gren av släkten Lundgren var exempelvis in i modern tid i GG 760 Ran och GG 791 Biscaya. Därefter var Sune Lundgren delägare i GG 144 Themis en period.

En annan gren av familjen Lundgren är den som Sterner Lundgren tillhör. Hans far Åke Lundgren var delägare i GG 192 Montana några år när jag var liten. Därefter var han delägare i GG 167 Birmaland ett år men han var inte fiskare under resten av sitt liv. 1984 köpte han dock GG 39 Toscana som snabbt såldes igen. Därefter köpte sonen Sterner Lundgren tillsammans med Folke Olausson den första båten med nummer och namn GG 39 Rossö via bolaget Fiskebåten Rossö HB. 1988 byttes denna ut mot en ny båt med samma nummer och namn vilken 1995 byttes mot den nuvarande GG 39 Rossö.

Roro_annandagen_jul2015 - 7

1988 ägde Hjalmar Lundgren en liten fiskejulle vid namn GG 139 Tristan. Detta namn har sedan återkommit bland båtar ägda av denna gren av släkten Lundgren. Sålunda hittar vi fram till 2012 den mindre fiskebåten GG 29 Tristan med Fiskebåten Rossö HB som ägare. Sistnämnda år ersattes den av GG 32 Tristan dom enligt uppgifter köptes av Fiskebåten Rossö HB och Svanen Fiskeri AB. Om båda dessa företag fortfarande är delägare i båten via Partrederiet Tristan är oklart, det verkar dock klart att Fiskebåten Rossö HB är delägare.

När det gäller Folke Olausson så är fisketraditionerna obrutna sen grundandet av vadlaget Trygg år 1902. Flera personer ur familjen Olausson var delägare i GG 254 Norden, följebåt i vadlaget Trygg, från 1904. 1909 byttes denna båt mot GG 394 Ejdern och 1919 bytts den i sin tur ut mot GG 852 Ejdern. Denna båt fick ett långt liv på Rörö men såldes 1949 och ersattes av en trålare med samma nummer och namn. Trålaren såldes 1960 och ersattes av GG 146 Midskär. Midskär såldes 1970.

Omsättningen när det gäller Handelsbolag publiceras inte och därför är den inte känd för Fiskebåten Rossö HB, men kan uppskattas till cirka 6,5 miljoner kronor då båten är lika stor som GG 840 Svanen, har ungefär lika stora fiskerättigheter, ägnar sig åt samma typer av fiske och dessutom fiskar de oftast ihop.

Förutom ägandet i Fiskebåten Rossö HB har Sterner Lundgren också en mindre fiskebåt GG 47 Nina 2. Det gäller också Folke Olausson som äger GG 724 Annie.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Mindre fiskeriföretag på Rörö – Rossö HB”

Kommentarer är stängda.