Oceana Group – Afrikas största fiskeriföretag

Oceana Group är ett sydafrikanskt fiskeriföretag med totalt 5 700 anställda i hela koncernen. Deras mest kända produkt är sardinkonserver med varumärket Lucky Star som säljs i stora delar av Afrika. Men Lucky Star som varumärke används också för andra produkter gjorda med sardiner, taggmakrill, makrill och tonfisk som grund. Företaget har tre konservfabriker och 4 fiskmjölsfabriker som drivs i egen regi. Dessutom tillverkas också fiskmjöl och fiskolja. Företagets övriga varumärken är Glenryck som också används för sardiner, taggmakrill och makrill men i Europa, Blue Continent Products (hästmakrill och kummel), Oceana Lobster och Calamari Fishing.

Bland dotterbolagen återfinns US-amerikanska fiskmjölsföretaget Daybrook Fisheries som också tillverkar fiskolja och transport- och kylföretaget CCS Logistics. Daybrook driver en fiskmjöls- och fiskoljefabrik i Empire, Louisiana, USA.

I såväl Sydafrika som Namibia driver Oceana Group fiskeriverksamhet vilket också Daybrook Fisheries gör i USA. Daybrook med 400 anställda har 11 fiskebåtar och 10 flygplan som i huvudsak används för att fiska menhaden i Mexikanska Golfen. Daybrook är ett av två menhadenföretag i USA, det andra är Omega Protein. 43 procent av menhadenfångsten i Mexikanska Golfen tas av Daybrook Fisheries.

Bland Daybrooks fiskebåtar finns Sea Wasp (468 bruttoton), Sea Wolf (468), Sea Falcon (497), Frances T. Carinhas (468), Vasco da Gama (468), Lauren A (630), Sea Charger (468), Kittiwake (431), Maria C (639), Captain Gibby (431), Mary Virginia (644), Mary Judith (644) och Traveler (386). Alla är de snörpvadsbåtar och gamla. Ingen av dem är byggd efter 1982.

daybrook

Två av Daybrooks snörpvadsbåtar

Oceana Group äger också 25% av Westbank Fisheries LLC som i ävrigt ägs av Daybrook Fisheries. Oceana har 9 helägda fiskebåtar i Sydafrika, 3 i Namibia och 8 delägda båtar som främst finns i Sydafrika. Oceana Group fiskar bl.a. ansjovis, sardiner, taggmakill, makrill, rödögd sill, tonfisk, kummel, bläckfisk och hummer men de köper också fisk från andra fiskeriföretag. Oceana Group har cirka 4% av kvoten för hummer (rock lobster) i Sydafrika, 9% av kummelkvoten och cirka 17 % av ansjoviskvoten.

Desert Diamond. Foto: bilgecrab

Desert Diamond. Foto: bilgecrab

Bland Oceana Groups hel- och delägda fiskebåtar finns Wildekus (409 bruttoton), Star Crest (381), Emerald Isle (471), Maria Marine (656), Isabella Marine (496), Beatrice Marine (1 343), Desert Diamond (7 627), Toralla (684) och Sandile (1 345). De tre sistnämnda ägda av dotterbolaget Blue Continent Products.

Huvudägare i Oceana Group med 41,2% av aktier och röster är det sydafrikanska livsmedelsföretaget Tiger Brands med över 20 000 anställda och verksamhet i en lång rad olika delar av livsmedelsindustrin såsom spannmål, frukostflingor, bagerier, kvarnar, choklad och godis med mera i en mängd afrikanska länder.  Den nästa störst ägaren är Brimstone med 17%. Brimstone är också huvudägare i ett annat stort fiskeriföretag i Sydafrika, Sea Harvest med 54,88% av av aktiekapital och röster.

Ocean Group startades 1918 på initiativ av svensken (eller svenskättlingen) Axel Lindström som Lambert’s Bay Canning Company. Det betyder att de två största fiskeriföretagen i Sydafrika båda två startades av svenskar. Det andra är Irvin & Johnson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!