Alströms i Alaska

Tidigare har jag skrivit om svenskar som haft betydelse för utvecklingen av fisket i Sydafrika, svenskar som fiskat i Västafrika och på andra håll i världen. Men än märkligare kanske släkten Alstrom (ursprungligen Alström) i Yukon-deltat i Alaska är. En inuitfamilj med delvis svenskt ursprung och numera också engagerade i både det lokala fisket och utsjöfisket. Alstroms i Alaska är inte släkt med fiskarfamiljen Ahlström i Fiskebäck eller med adelsfamiljen Alströmer som ju en gång i tiden också hette Alström.

Axel W. Alström föddes  så vitt jag kan förstå i Borgstena församling i Västergötland år 1889 som ett av 14 syskon. Han utvandrade till USA år 1913 och kom så småningom att bosätta sig i Alakanuk, Wade Hampton, Alaska där han gifte sig med en kvinna från orten som gick under namnet Anna i folkbokföringen. Hon föddes 1895. 1924 eller 25 föddes deras första son, Ole Alstrom (som namnet nu stavades) och 1928 tvillingsönerna Frank och Fred Alstrom. Senare adopterade de också en dotter, Mary Alstrom. En gata i Alakanuk heter Alstrom Street efter släkten. Ole Alstrom var gift med en kvinna vid namn Molly.

Fred Alstrom dog 2002 i St. Mary’s, Alaska. Då levde alla hans syskon utom Ole Alstrom fortfarande. Han ägde och drev en affär. Han var gift med en kvinna som hette Domitila och de fick en mängd barn, Arthur Alstrom som dog innan fadern, Roselyn Nashoanak från Stebbins, William, Ronald och Richard Alstrom från St. Mary’s, Raymond (Ray) Alstrom från Marshall, Geraldine Beans och Carol Alstrom från St. Mary’s, Morris Alstrom och Deborah Vo från Anchorage. Vid sin död hade han 46 barnbarn och 26 barnbarnsbarn.

2011 dog tvillingbrodern Frank T. Alstrom, då bosatt i Wasilla, Matanuska-Susitna Borough, Alaska. Han bodde innan dess i Alakanuk och var gift med en kvinna vid namn Nellie som föddes 1933 och dog 2005.

Ray Alstrom, född 1952 i Alakanuk och son till Fred Alstrom, var bland annat ordförande i Yukon-Kuskokwim Health Corporation (YKHC) från år 2000. YHKC är ett kollektivt inuit-ägt vårdföretag som sköter hälsovården i 58 byar och bosättningar i sydvästra Alaska. Han satt också länge i styrelsen för Lower Yukon School District och har varit borgmästare i Marshall. Han dog 2014.

Fram till och med 2016 satt Frank Alstrom Jr, son till Frank Alstrom Sr, i styrelsen för det kollektiva yup’ikägda (yup’ik är inuitfolket i Yukondeltat) fiskeriföretaget Yukon Delta Fisheries Development Association (YDFDA). han är fortfarande representant för Alakanuk i YDFDA. Som direktör i bolaget återfinns fortfarande brodern Ragnar Alstrom. De byar som ör medlemmar i YDFDA är Alakanuk, Grayling (inte ett yup’iksamhälle utan boplats för holikachuk and ingalik), Nunam Iqua, Emmonak, Kotlik, Mt. Village och på annat sätt servas också Marshall, Pilot Station, St. Mary’s, Pitkas Point och Scammon Bay av YDFDA och dess dotterbolag.

Ragnar Alstrom är eller har varit borgmästare i Alakanuk och har varit en aktiv yrkesfiskare i större delan av sitt liv. Han har och har haft en lång rad uppdrag i fiskeribranschen precis som brodern Frank Alstrom Jr som också varit aktiv yrkesfiskare större delen av sitt liv. Även andra i släkten som exempelvis Thomas Alstrom (har också suttit i styrelsen för YDFDA) har varit och är yrkesfiskare och ytterligare några är anställda i YDFDA eller nåt dotterbolag.

YDFDA äger lokala industrier såsom båttillverkaren Yukon Marine Manufacturing i Emmonak, Kwik’pak Fisheries LLC som bland annat köper, förädlar och säljer lax, sysslar med pälshandel, utbildar och utvecklar företag samt bogserings- och byggbolaget Yukon River Towing i Emmonak. Kwik’pak och YDFDA är det ledande företaget när det gäller laxfisket i Yukon River.

 

Dessutom äger YDFDA andelar i flera fiskeriföretag, 90 % i Akukurak Fisheries Inc som fiskar krabba med Courageous, 75 % i Alakanuk Beaty LLC som fiskar pollock med båten American Beauty, 75% av Emmonak Leader LLC som fiskar pollock med Ocean Leader, 45% i krabbfiskefiskeföretaget Kiska Leader LLC som har båten Kiska Sea, 45 % i Romanzof Fisheries LLC med fabrikstrålaren Baranof som fiskar krabba, torsk och sablefish samt 35% i Golden Alaska LLC som äger fabriksfartyget Golden Alaska som bland annat bearbetar den pollock som fiskas av American Beauty och Ocean Leader.

I YDFDA finns dessutom fler ättlingar till skandinaver, såväl svensk- som danskättlingar, engagerade.

PS. Ber om ursäkt för eventuella fel som insmugit sig om släktskapsförhållanden.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!