Gustav Witzøe vill köpa Nergård-gruppen

Nergård är Norges näst största vitfiskföretag efter Havfisk. Havfisk ägs idag av Austevoll Seafood ASA via Lerøy Seafood ASA. Gustav Witzøe som vill köpa Nergård är huvudägare i Kverva AS som äger ett av Norges stora laxodlingsföretag, SalMar ASA och häften av det pelagiska beredningsföretaget Pelagia AS.

De stora ägarna i Nergård AS är Nergård Invest AS som äger 58,33%. Nergård Invest AS ägs i sin tur av Arne Stang till 50,07% och till 36,16 % av isländska Samherji via två tyska dotterbolag. Andra delägare i Nergård Invest AS är familjen Torrissen. Per Magne Grøndahl och Bjarte Tunold äger 41,67% av Nergård AS.

Det är inte första gången som media skriver om att Witzøe skulle vara intresserad av att köpa Nergård-koncernen. Det var på tal redan 2010:

Det framstår som politisk umulig å gjennomføre avtalen om at Aker Seafood skal overta fiskerikonsernet Nergård for 1 milliard kroner. Det åpner veien for lakseoppdretter Gunnar Witzøe i Salmar.

Ifølge FiskeribladetFiskaren skal Witzøe gjennom investeringsselskapet Kvern A/S være villig til å betale 1,2 milliard kroner for Nergård-konsernet som i fjor omsatte for 1,7 milliard kroner.

Aker Seafood som nämns i citatet är det nuvarande Havfisk. Det ägdes då av Kjell-Inge Røkke men så är inte längre fallet. Kverva AS har tidigare köpt beredningsindustrier inom vitfisksektorn och ett köp av Nergård vore onekligen logiskt.

Med tanke på tidigare uppköpsförsök när det gäller Nergård är det väl också denna gång tveksamt om Witzøes vilja att köpa vitfiskföretaget blir verklighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!