Naturskyddsföreningens förljugna havskampanj – rödlistade arter

förslaget till rödlista 2020 finns 33 fiskarter upptagna. Det betyder dock inte att 33 fiskarter är utrotningshotade. Av de 33 upptagna arterna anses 20 på något sätt vara hotade men bara 6 stycken anses vara akut hotade. Det är alltså 6 fiskarter som riskerar utrotning och inte ens det är sannolikt sant för det är helt osannolikt att pigghaj hotas av utrotning även om fisket tidigare utgjort ett stort problem för pigghajsbeståndet. Dessutom finns inga exempel från verkligheten på att en fiskart faktiskt utrotats helt och hållet även om atlantisk stör som inte finns i Sverige men finns med på rödlistan varit mycket nära att utrotas helt.

24 arter av koralldjur finns på förslaget till rödlista. Av dem anses 4 vara akut hotade. 73 kräftdjur är upptagna (om de alla lever i havet eller inte har jag ingen aning om), en av dem är nordhavsräka, vilket faktiskt är helt obegripligt. Av dessa 73 anses dock bara 1 vara akut hotad och den lever inte i havet, flodkräftan. 4 havsdäggdjur är upptagna men ingen av dem anses vara akut hotad. Och varför tumlare är med på listan är obegripligt. Det finns 10 000-tals i Kattegatt och Skagerak. Det finns en väldig massa blötdjur på rödlistan (musslor, snäckor och sniglar etc). Hur många av dessa som lever i havet har jag ingen aning om så jag vet inte hur många av de havslevande som anses akut hotade.

Tagghudingar (sjöstjärnor, sjögurkor etc) lever väl alla i havet antar jag. 34 arter finns upptagna i förslaget till rödlista. 1 anses akut hotad. När det gäller manteldjur (sjöpungar) vet jag inte hur många som hör hemma i havet. Men av totalt 28 arter som finns med på förslaget till rödlista är ingen akut hotad.

När det gäller obskyra och okända varelser och växter saknas fakta om många av arterna. Det är enda anledningen till att de finns på rödlistan, men det betyder inte på något sätt att de är utrotningshotad eller ens i risk för att kunna bli utrotningshotade.

Jag kan fortsätta likadant med fler växt- och djurgrupper. De flesta arter som finns på rödlistan är inte utrotningshotade på något sätt. Det innebär att Naturskyddsföreningen ljuger när det hävdar att 150 arter hotas av ohållbart fiske och 120 av dessa specifikt av bottentrålning. Det är helt enkelt inte sant.

Sanningen är att omkring 20-30 arter i förslaget till rödlista kan anses utrotningshotade i svenska vatten. Dvs bara 10% av det antal som Naturskyddsföreningen uppger är hotade. Att fisket skulle vara en fara för 150 arter är ett påstående som jag inte kan hitta det minsta belägg för. Det verkar faktiskt vara en siffra som är helt tagen ur luften. En påhittad siffra. Vad Naturskyddsföreningen ägnar sig åt är inget annat än grov verklighetsförfalskning.

Däremot har de rätt om att cirka 300 havsarter finns med på rödlistan. En mycket stor del av arterna är med på listan då inget är känt om dem. Det har inget med graden av hot mot dem att göra och det går inte att säga att de är utrotningshotade, om de är utrotningshotade eller inte.

Naturskyddsföreningens havskampanj är oärlig och förljugen. Både om detta, bottentrålning, skyddade havsområden och överfiske.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!