Fiskebåten och fiskarna som smugglade kokain

Jag har tidigare skrivit om hur felaktig fiskeripolitik lett till att fiskare blivit narkotikasmugglare i Galicien i Spanien och i Nova Scotia och New Brunswick i Kanada. Dessutom om risken för smuggling i Östersjön och på Medelhavet på grund av felaktig fiskeripolitik liksom om danska yrkesfiskare som åkt fast för knarksmuggling.

Den 10 juni 2017 hittade den nederländska tullen 261 kilo kokain ombord på en belgisk bomtrålare, Z 181 Dubbele Senior, i Harlingens hamn. Båten ägdes då av yrkesfiskare, Jochem Nentjes och hans son Johannes Nentjes samt Pieter Post, samtliga från Urk i Nederländerna. 5 personer åtalades för narkotikasmugglingen varav tre ombord på fiskebåten, en var Johannes Nentjes. En del förklarar det inträffade med den ekonomiska krisen 2008 som slog hårt mot fisket i Urk:

“In 2008 the economy went down and the fisheries [all over the country] were very bad,” she said. “They say, but it is a rumour, ‘The fisheries are bad, the loans are bad, the criminals were coming up and going to the fishermen, saying here do something of us’,” she said. “We didn’t know that. Only when they were picked up in June. And then it was ‘Oh, maybe there is a relation between the economy in 2008 and this point’.”

“It was out of the blue for us,” Heida added. “We didn’t know there was criminal activity here. They don’t talk, the community, if they have a problem they will solve it themselves.

“That’s sometimes difficult. Also I think that is a problem of the Dutch people. You are proud. You want to manage yourselves … They didn’t go to the police and say we were threatened, can you give us protection. We heard it also during the trial.”

Johannes Nentjes försvarade sig i rättegången genom att uppge att han blivit hotad av personer från ett kriminellt gäng, en knarkkartell. Han dömdes trots det till 4 års fängelse vid rättegången som ägde rum i maj 2018. Han fick ett år längre straff än vad åklagaren pläderade för. Två andra besättningsmedlemmar dömdes till 3,5 år respektive 5 års fängelse, en polsk besättningsmedlem dömdes till 3å och deras kontakt med det kriminella gänget, Dalibor D från Montenegro, dömdes till 6 års fängelse.

Det hela verkar ytterst vara ytterligare ett exempel på hur ekonomiska svårigheter kan leda till brottslighet och sannolikt finns det fler båtar och besättningsmän i Urk som utnyttjas till knarksmuggling. Politiker i Urk tycks dock i huvudsak stoppa huvudet i sanden kring detta problem.

Med tanke på de problem som uppdagats i Urk så finns anledning till att vara orolig för brexit även ur denna synpunkt. Kanske kommer en brexit utan möjlighet till fiske i brittisk zon och ingen annan sysselsättning för yrkesfiskare i många europeiska länder att leda till ökad brottslighet på samma sätt som finanskrisen 2008.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!