Veckans båt – FIN-1150-T Windö 5

Familjen Bryngeld köpte under förra året en frystrålare, Label Normandy, från det nederländska storföretaget Cornelis Vrolijk. Köpare var familjens finska fiskeriföretag, Oy Kotka Fiskeri AB. Frystrålaren har satts in i det finska fisket av sill (strömming) och Cornelis Vrolijk blev också delägare i Kotka Fiskeri och fick en plats i styrelsen för bolaget. I styrelsen för Oy Kotka Fskeri AB sitter idag Thomas Bryngeld, Arnout Langerak från Cornelis Vrolijk och Henry Törnqvist från Finland.

FIN-1150-T Windö 5 byggdes ursprungligen på Astilleros Balenciaga SA i Spanien år 1995 som SCH 22 Wiron 1 och hade nederländsk flagg samt ägdes av Jaczon BV (ägt av samma ägare som Cornelis Vrolijk), men fick 2001 brittisk flagg som PH 5570 Wiron 1, såldes därefter till Interfish Ltd och blev PH 110 Wiron 1.

2015 köptes båten tillbaka av North Atlantic Fishing Co Ltd, ett dotterdotterbolag till Cornelis Vrolijk och blev H 180 Atlantic Lady. 2017 såldes båten till SPES Armement i Fecamp i Frankrike, ett dotterbolag of France Pelagique som i sin tur ägs av Cornelis Vrolijk. Namnet blev nu FC-934228 Label Normandy. Och år 2019 såldes båten alltså till Oy Kotka Fiskeri AB och blev FIN-1150-T Windö 5.

Båten är en 51 meter lång trålare som fryser fångsten ombord. Meningen är att fisket i första hand ska vara ett konsumtionsfiske. Bruttotonnaget är 1 059 bruttoton och det är Finlands i särklass största trålare och fisket bedrivs i huvudsak i Bottenhavet. Båtens bredd är 11,6 meter.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!