Yrkesfisket och turismen

Agrifood har gjort undersökningar kring vilken betydelse yrkesfisket har för turismen. Dels en generell undersökning, dels en undersökning i Skillinge och Träslövsläges hamnar.

Den första undersökningen har undersökt kopplingen mellan yrkesfiske och antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och stugbyar. De har inte hitta något egentligt samband mellan yrkesfiske och turism. Mer yrkesfiskare eller fler fiskebåtar leder inte till fler turister som på hotell, vandrarhem och stugbyar.

Men undersökningen missar en stor del av alla turister. Dels alla dagsbesökare (badgästerna), vilka helt dominerar turismen på öarna i Öckerö kommun, de som hyr på mindre hotell (bed & breakfast etc) och i delar av bostäder, de som har sommarstugor i fiskelägena (sommargästerna) i vissa fiskelägen i Tjörn, Orust, Lysekil och Sotenäs kommuner kan sommargästerna äga större delen av bostäderna) och slutligen de som är båtturister och övernattar i gästhamnar. Jag tror att en undersökning som omfattade alla turister skulle visa en ännu mindre koppling mellan yrkesfisket och turismen, framförallt bland dagsbesökare men även bland sommarbostadsägare.

Den andra undersökningen som undersökte Träslövsläge och Skillinge visade att yrkesfisket på dessa orter hade betydelse för turismen. Men det säger väldigt lite om andra orter då Skillinge och Träslövsläge sinsemellan var väldigt olika och andra orter som exempelvis Smögen, Fiskebäckskil, Rörö, Hönö, Rönnäng, Klädesholmen, Mollösund, Grebbestad, Fjällbacka, Strömstad, Nordkoster, Bönhamn och Norrfällsviken.

En intressant uppföljning vore att jämföra fiskelägen som en gång var av likartad natur men där utvecklingen har gått åt helt olika håll som Rörö (har fiske kvar) och Hyppeln (inget fiske), Grebbestad (fiske) jämfört med Fjällbacka (inget fiske), Åstol (inget fiske) och Dyrön (fiske).

I presentationen av Agrifoods undersökningar under ett seminarium ordnat av Landsbygdsnätverket sades också de stora pelagiska fiskebåtarna knappast lockar turister. De är nog en sanning med bristande verklighetsförankring för när de stora fiskebåtarna ibland ligger i Göteborgs Frihamn (de kommer inte in i de flesta fiskelägen) är det oftast en strid ström av människor som vill se dem.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!