Yrkesfiskare och fiskeriföretag som driver turistverksamhet

Jag har tidigare skrivit om yrkesfiskare som också driver restaurangverksamhet som ett komplement till sitt fiske samt sådana som skapat varumärken som höjer värdet på deras fångster. Genom restaurangverksamhet och varumärken kan yrkesfiskaren själv få ut mer av värdet i fisken.

Ett annat sätt att öka det ekonomiska värdet i fisket är att också bedriva turfiskeverksamhet eller erbjuda turister olika upplevelser i form av utflykter, kräftsafari och hummersafari med mera. Detta tycks vara vanligast i norra Bohuslän men det borde kunna vara vanligt också i Göteborgsområdet där den överlägset största kundkretsen finns. Konkurrensen på området kan dock vara stor då många som inte är yrkesfiskare också bedriver sådan verksamhet. Faktiskt är det så att de flesta som bedriver utflyktsverksamhet, turfiskeverksamhet och liknande är företag som ägs av personer som varken är yrkesfiskare eller delägare i registrerade fiskebåtar. Min bestämda uppfattning är att sådan verksamhet också borde räknas som yrkesfiske och att det som fiskas från turfiskebåtar ska rapporteras och avräknas på yrkesfiskekvoterna.

Martin Olofsson i Hasselösund på Smögen genomför kräftsafari, bland annat i samarbete med Hotell Kaprifol i Hunnebostrand. Han driver Smögens Fiske & Skärgårdsturer med de två båtarna LL 44 Marie och LL 7 Ester tillsammans med sin far Tommy Olofsson.

I Fjällbacka hittar Ingemar Granqvist med SD 137 Mira och på Resö hittar vi Resö Upplevelser AB som ägs av Anders Hedenstedt och Erika Hedenstedt. Företaget genomför utflykter och hummersafari med båtar som inte verkar vara registrerade fiskebåtar. Han är också delägare i fiskeriföretaget ResöRan AB med SD 262 Carona. Alla tre företagen är medlemmar i Njord Norra Bohuslän som också har ett eget varumärke. Även Br. Klemmings Dyk är medlem i Njord Norra Bohuslän.

Ytterligare en yrkesfiskare som bedriver turfiske är Ulf Stahre i Abbekås om har en fiskebåt registrerad i Kungshamn, LL 486 Falken. Turfiskeverksamheten kallas Falken Fiske. Yrkesfisket han bedriver sker i Öresund och västra Östersjön där också huvuddelen av turfisket sker med utgångspunkt från Mölle, Viken, Råå, Barsebäckshamn, Lomma, och Abbekås beroende på säsong. Periodvis bedrivs även fiske med utgångspunkt från Fjällbacka och Smögen i Bohuslän liksom Hanstholm i Danmark.

Yrkesfiskare som bedriver turistverksamhet, namn, båt, ort, typ av turistverksamhet

 • Martin Olofsson/Smögens Fiske & Skärgårdsturer, LL 44 Marie/LL 7 Ester-Marie, Smögen, kräftsafari, kräftfiske, hummersafari, utflykter, turfiske
 • Ingemar Granqvist/Väderö Fisk KB, SD 37 Mira, Fjällbacka, kräftfiske, hummersafari, utflykter, båtuthyrning
 • Hedenstedt/Resö Upplevelser AB, SD 262 Carona, Resö, utflykter, hummersafari
 • Br. Klemmings Dyk, ostronfiskare, Grebbestad, ostronsafari, dykturer
 • Ulf Stahre/Falken Fiske, LL 486 Falken, turfiske efter bl.a. torsk, bleka, långa, lubb, vitrocka, hälleflundra, blåkäft, blålånga med mera, vrakfiske

Det finns betydligt fler företag som inte drivs av yrkesfiskare. I vissa områden som Stockholms skärgård så står de sannolikt för ett mycket större fiske än yrkesfisket och förmodligen också en mycket stor del av fritidsfisket och sportfisket.

I norra Bohuslän finns bland annat Selin Charter och Everts sjöbod som också är medlemmar i Njord Norra Bohuslän. Selin Charter som har två färjor, Kosterskär och Sara, anordnar konferenser samt bedriver rundturer i Kosterhavets nationalpark, hummer- och sälsafaris, makrillfiske och båtturer medan Everts sjöbod ordnar konferenser och hummersafari med en äldre träbåt vid namn Tena. Per och Lars Karlsson är ägare av Everts sjöbod medan Helena Lantz och Stephan Selin är ägare av Selin Charter.

Företagen i Njord Norra Bohuslän är dock inte de enda turfiskeföretagen i Bohuslän. I Lysekil finns Oberon Havfiske som ägs av Bernt Larsson med en båt som heter Oberon. I Smögen finns Smögens Fisketurer som ägs av Olof Andersson och har en båt som heter Wendla och Smögens Fiske & Charter AB som ägs av Nils Gunnar Plahn och Johan Plahn och bedriver turfiske med en mindre båt samt restaurangverksamhet.

I Göteborgsområdet finns en lång rad turfiskeföretag. Däribland Göteborgs Havsfisketurer HB (Pequod Fishing) med båten Pequod med Bengt Linus Norin och Amanda Norin som äger. Han kallar sig själv hängiven sportfiskare. Turerna har tidigare utgått från Eriksberg i centrala Göteborg men numera troligen från Amundöns Marina. Ett annat bolag är Daisy Göteborg Fishing AB (Daisy Havfiske) som ägs av Nils Håkan Lennart och Elisabeth Bjärknemyr. Deras fisketurer med båtarna Daisy-Beth och Havscatten utgår från Hjuviks brygga eller Björlanda kile småbåtshamn. Vi har också Goteborg Fishing & Outdoor Production (Henrik Larsson)

På Hönö med bas i Hönö Klova finns Kastor Boat Trips som drivs av ett företag med namnet Solbris AB. Ägare av företaget är Lars Erik Englund och båten heter kastor. Företaget ordnar utflykter, båtturer, sälsafari såväl som fisketurer. Ett annat företag är Äventyr & Tång AB som driver verksamheter under namnen Marine Events och H2O Diving. Företaget som ägs av Jhermy Olausson ordnar fisketurer, kräftsafari, vrakfiske och dykturer med mera. H2O Diving har också dykcenter i Borås och Lund. Företaget har de två båtarna Blue Lady och Brasill. Jhermy Olaussons fru Birgitta Olausson äger Restaurang Mibi AB.

Mattias Helde i Vallda driver Gone Fishing EU HB tillsammans med Jonas Runnberg i Alingås. Företaget har verksamheterna Fiskeresor.nu och Fiskebloggen.com.

Charterfiske (Ove Johansson) bedriver fisketursverksamhet i Vänern och Vättern. Där finns också ett flertal andra turfiskeföretag, exempelvis Salmonseeker (se Simrishamn längre ner), Hammarö Trolling (Peter Wiklund) med fisketurer i Vänern och Glafsfjorden, Hökens Trollingcharter (Tommy Högkvist), Vänertrolling (Torsö Båt & Stuguthyrning) som ägs av Thomas Johansson och Dalsland Fishing (Tommy Nerstrand).

I Vättern bedriver Rade Brodic turfiske med utgångspunkt från Motala och Hästholmen. Där är även Mamo Fiskecharter (Magnus Persson) med Karlsborg som hemmahamn aktivt

I Varberg finns Fladen Fisketurer (Elbe´s Fiske & Marin AB) och Fladenbåtarna (Fladenbåtarna Roland Bengtsson AB) Fladen Fisketurer har en ombyggd gamla fiskebåt vid namn Clipper. Ägare av bolaget är Pontus Bengtsson, Therese Bengtsson och Bengt Åke Bengtsson. Fladenbåtarna äger två båtar, den gamla ombyggda fiskebåten Falkskär och Tuna Clipper. De ordnar turer med utgångspunkt från Varberg och Göteborg. Roland Bengtsson är bolagets ägare. Han är också medlem i styrelsen för Chalmers Tekniska Högskola AB i Göteborg. Fladenbåtarna Roland Bengtsson AB har dotterbolagen Tuna Tours AB och Rolands Café AB.

I Falkenberg finns Jesper Ljungberg med Fiskeguide i Falkenberg och Falkenbergs Laxfiske.

I Öresund är turfiskeföretag väldigt vanligt. I Helsingborg finns Helsingborgsbåtarna (formellt Nielsen Sportfiske AB) med de tidigare fiskebåtarna Vandia och Tärnö som turfiskebåtar. Ägare av företaget är Allan Nielsen och Niklas Nielsen. I Råå finns Rååbåtarna AB med hela 6 turfiskebåtar, Svalandia, Siam, Confident, Islandia och Princess Mandy. De flesta är tidigare fiskebåtar som byggts om för turfiskeverksamhet. Bolaget ägs av Thomas Lövström. Från Landskrona utgår Landskronabåtarna (Hartford Rederi AB). De har 4 båtar, Linda, Emma, Emelie och Vike, varav flera är ombyggda gamla fiskebåtar. Ägare av företaget är Peter Hartford.

Från Barsebäck och Limhamn utgår båtarna Amigo och Tumlaren som också är ombyggda fiskebåtar. De har dock Limhamn som hemmahamn. Företaget kallar sig Torskturer men verkar heta Firma M/S Fridolf Ulf Gerdman då ägaren av torskturer heter Ulf Gerdman och det är det enda företag han har. I Limhamn finns även Öresundsfiske som bedriver turfiske med en mindre båt vid namn Spinnaren. Ägare är Björn Tungsten.

Simrishamn är utgångspunkt för flera turfiskeföretag med inriktning på lax och öring såsom Abel Fishing (Johan Abelsson), Björn Sperling som också ordnar fisketurer i Stockholmsområdet och Wildwater Fishing AB (Per Lundberg, Per Sjöström, Lars Hedberg, Jonas Ander, Andreas Ander) som hör hemma i Åkersberga och ordnar fisketurer även i Stockholmsområdet. Bröderna ander hade tidigare företaget Blidö Fiske & skärgårdsguide. PS Trolling & Charter (Salmonseeker) ordnar också fisketurer från Simrishamn men är i huvudsak verksamma i Vänern med Kristinehamn som bas.

I Olofström i Blekinge hittar vi Blekinge Fiskeguide (Jonas Andersson).

I Gamleby i nordöstra Småland finns SPF Fiskeresor AB som ägs av Alain och Claudine Cavard och som ordnar fiskeresor och fisketurer. Getnö Gård AB som ägs av familjen Olsson genomför fisketurer i sjön Åsnen men det är bara en mindre del av företagets verksamhet som består av skogsbruk, jordbruk, konferesnverksamhet, stugby och camping.

I Stockholmsområdet finns en massa företag. Jag redovisar de jag hittar men helt säkert kommer jag att missa många. Catch & Relax AB som ägs av Bo och Helen Lundgren. Företaget som hör hemma i Vaxholm har 5 mindre båtar och hyr ibland också in andra båtar. De ordnar fisketurer och båtturer i Stockholms skärgård och Mälaren. Ett annat företag är Henriksson Fishing Charter som drivs av Tomas Henriksson med fisketurer i Trosa Skärgård, Stockholms skärgård och Mälaren. Företaget tycks ha en egen båt och hyr vid behov in andra båtar. Utgångspunkterna för fisketurerna är bl.a. Stockholm, Sandvikens brygga i Enhörna och Trosa.

Vi har Fiskeguiden David Gross med en egen båt, Peter Berggren Fiskeguide, Din Fiskeguide (Tomas Edenfeldt), Berra Mårdh Fiskeguide (Berra Mårdh Sportfiske & Fiskeguidning AB), Baltic Pro Fiskeguidning som verkar drivas av Request Promotion i Stockholm AB vars ägare är Stefan Vestberg. Detta företag driver också verksamhet under namnet Fiskeevent och har flera båtar. Sistnämnda företag har en koppling till Sportfiskarna. Ett annat företag är JH Fiske (Jari Halkonen) som även det företaget har en koppling till Sportfiskarna.

Vidare har vi C.J Sjö & Havsguiderna AB som ingår i en koncern med byggföretag och fastighetsföretag. Christian Jansson och Ulrika Hedbom är ägare. Christian Jansson har också Fiskeguide Mälaren. I Sandhamn finns Sandhamnsguiderna AB med Carl Fredrik Sjöblom som ägare. Sandhamnsguiderna ordnar fisketurer, båtutflykter och många andra typer av aktiviteter. Fisket är bara en mindre del av deras verksamhet.

Robban Andén Fiskeguiden AB i Södertälje som ägs av Robert Andén, Peters Fiskeguidning (Peter Törnqvist) i Trosa, Trosa Fiskeguide (Fredrik Bäck), Skärgårdsfiske Trosa (Björn Persson), Fiskedan (Dan Bjurshammar, Huddinge), Fisketur.nu (Robert Krantz), Skärgårdsguiderna i Sverige AB (Jean och Per Jältsten), Fiskeguide Patrik Brunström, Sportfiskeguide Peter Boberg, Lindahls Fiske & Natur (Lars Lindahl), Johan Broman Tackle & Event AB, Nynäshamn Fiskeguidning, Swedish Fishguiding Tours (Mikael Puhakka) och Fiskeblixt (Peter Blixt) är ytterligare några företag i Stockholmsområdet och dess närhet.

Manges Fiske (Magnus Anegrund) är ett fisketursföretag baserat i Västerås. I Venjan finns Fiskeguide Andreas Kratz.

I Sundsvall finns Sundsvalls Fiskeresor KB som ägs av Peter Nyqvist och Britt Marie Nyqvist. Förutom fiskeresor erbjuder de också guldvaskning.

Företag som bedriver fiskecamper och liknande har en verksamhet som ibland tangerar den verksamhet som drivs av fiskereseföretag och turfiskeföretag men de är inte inkluderade här.

De företag jag här nämner och listar är ren yrkesverksamhet och borde omfattas av de regler som gäller yrkesfiske vad det gäller rapportering, registrering, kvoter med mera. Trollingfiske är samma fiske som i yrkesfiskesammanhang heter dörjfiske. Fisket företagen bedriver är omfattande och när det gäller lax, öring, gädda, gös, abborre så fångar dessa företag troligen långt mycket mer än yrkesfisket. I praktiken fungerar fisket i företagen ibland som ett sätt att kringgå saluförbudet för fritidsfiskare (de får inte sälja sina fångster). Deras båtar borde vara registrerade som fiskebåtar och det borde även yrkesfiskares båtar i insjöar vara.

Turfiskeföretag som inte ägs av yrkesfiskare

 • Helena Lantz och Stephan Selin/Selin Charter, Resö, konferenser,  rundturer, hummer- och sälsafari, makrillfiske och båtturer
 • Per och Lars Karlsson/Everts sjöbod, Grönemad (Grebbestad), konferenser och hummersafari
 • Olof Andersson/Smögens Fisketurer, Smögen, fisketurer efter bl.a. makrill, torsk, bleka, gråsej och långa, kräftsafari, hummersafari, krabbsafari och utflykter
 • Smögens Fiske & Charter AB, Smögen, fisketurer, hummersafari och kräftfiske
 • Bernt Larsson/Oberon Havfiske, Lysekil, fisketurer, hummersafari
 • Göteborgs Havsfisketurer HB (Pequod Fishing), Billdal/Amundön, sportfisketurer
 • Daisy Göteborg Fishing AB (Daisy Havfiske), Björlanda/Hjuvik, fisketurer och vrakfiske efter makrill, torsk, sej, bleka, långa m.m.
 • Henrik Larsson/Goteborg Fishing & Outdoor Production, Göteborg, fisketurer, kurser med mera
 • Solbris AB (Kastor Boat Trips), Hönö, fisketurer efter makrill, krabbfiske, hummersafari, utlykter sälsafari, båtturer, vrakfiske
 • Äventyr & Tång AB, Hönö, fisketurer efter bl.a makrill, vrakfiske, kräftsafari, krabbfiske, hummersafari, dykutflykter
 • Gone Fishing EU HB, Vallda, fiskeresor, fisketurer
 • Ove Johansson/Charterfiske, fisketurer
 • Peter Wiklund/Hammarö Trolling, Lillängshamn, fisketurer
 • Tommy Högkvist/Hökens Trollingcharter, Kristinehamn, fisketurer
 • Tommy Nerstrand/Dalslands Fishing, Bengtsfors, fisketurer
 • Thomas Johansson/Vänertrolling, Laxhall/Brommösund, fisketurer
 • Rade Brodic/Trolling Vättern, Motala, fisketurer
 • Magnus Persson/Mamo Fiskecharter, Karlsborg, fisketurer
 • Petter Larsson (PS Trolling & Charter, Salmonseeker), Kristinehman, turfiske efter lax och öring
 • Elbe’s Fiske & Marin AB (Fladen Fisketurer), Varberg, turfiske efter bl.a. makrill, torsk, sej, bleka, knot och vitling.
 • Fladenbåtarna Roland Bengtsson AB, Varberg, turfiske efter bl.a. makrill, torsk, sej, bleka, långa, vitling, knorrhane och havskatt.
 • Jesper Ljungberg/Fiskeguide i Falkenberg/Falkenberg Laxfiske), fisketurer
 • Nielsen Sportfiske AB (Helsingborgsbåtarna), Helsingborg, turfiske efter bl.a. torsk, sill, makrill och plattfisk
 • Rååbåtarna AB, Råå, turfiske efter bl.a. torsk, sej, näbbgädda, makrill, sill och plattfisk
 • Hartford Rederi AB (Landskronabåtarna), Landskrona, turfiske efter bl.a. torsk, makrill, sill och plattfisk
 • Ulf Gerdman/Torskturer, Limhamn, turfiske efter bl.a. torsk, sej, kolja, näbbgädda, sill, makrill, vitling, plattfisk och öring
 • Björn Tungsten/Öresundsfiske, Limhamn, turfiske efter bl.a. torsk, sej, kolja, näbbgädda, sill, makrill, vitling, plattfisk och öring
 • Johan Abelsson/Abel Fishing, Simrishamn, fisketurer
 • Jonas Andersson/Blekinge Fiskeguide, Olofström, Fisketurer
 • SPF Fiskeresor AB, Gamleby, fiskeresor, fisketurer
 • Getnö Gård AB, Tingsryd, jordbruk, skogsbruk, fisketurer
 • Catch & Relax AB, fisketurer efter bl.a. gädda, gös, abborre och öring, båtturer
 • Henriksson Fishing Charter, fisketurer efter bl.a. gädda, gös, abborre och öring
 • Request Promotion i Stockholm AB, Åkersberga, (Baltic Pro, Fiskeevent), fisketurer och fiskesafari
 • Jari Halkonen/JH Fiske, Singö/Östhammar, fisketurer
 • C.J Sjö & Havsguiderna AB, Uppsala, fisketurer, båtturer
 • Sandhamnsguiderna AB, Sandhamn, fisketurer, båtturer, kajakpaddling, konferenser med mera
 • Berra Mårdhs Sportfiske & Fiskeguidning AB, Huddinge, fisketurer
 • Robban Andén Fiskeguiden AB, Södertälje, fisketurer
 • Peter Törnqvist/Peters Fiskeguidning, Trosa, fisketurer
 • Fredrik Bäck/Trosa Fiskeguide, Trosa, fisketurer
 • Björn Persson/Skärgårdsfiske, Trosa
 • Dan Bjurshammar/Fiskedan, Huddinge, fisketurer
 • Peter Blixt/Fiskeblixt, Djurhamn (Djurö), fisketurer
 • Skärgårdsfiske Anders Krus, Väddö, fisketurer
 • Johan Broman Tackle & Event AB, Österskär, fisketurer
 • Skärgårdsguiderna i Sverige AB, Enskede, fisketurer
 • Lindahls Fiske & Natur, Tumba, fisketurer
 • Peter Boberg, fisketurer
 • Patrik Brunström, fisketurer
 • Wildwater Fishing AB, Åkersberga, fisketurer, fiskeresor
 • Björn Sperling, fisketurer
 • Mikael Puhakka/Swedish Fishguiding Tours, Kungsängen, fisketurer, fiskeresor
 • Nynäshamn Fiskeguidning, Nynäshamn
 • Magnus Anegrund/Manges Fiske, Västerås, fisketurer
 • Andreas Kratz, Venjan, fisketurer
 • Sundsvalls Fiskeresor KB, Sundsvall, fiskeresor

De flesta företagen på listan är enskilda firmor eller handelsbolag men de större är aktiebolag och för dem finns omsättningssiffror att tillgå.

Totalt har jag hittat 57 fiskeriföretag (det finns säkert många fler) som sägs ägna sig åt sportfiske och fritidsfiske, men det är det inte utan rent yrkesfiske. Av dessa företag hör 23 stycken (40%) hemma i Stockholmsområdet där 20% av svenska folket bor. Med andra ord är dessa företag främst till för att ge förhållandevis rika stockholmare möjlighet att fiska på yrkesfiskets bekostnad. För när de rika stockholmarna drar upp gös, gädda, abborre, strömming, öring, lax med mera blir det inget kvar till yrkesfiskare eller vanligt folk. Sportfiskarna kan därför på sätt och vis ses om en lobbyorganisation för rika stockholmare.

Omsättningen i turfiskeföretagen är på samma nivåer som omsättning i fiskeriföretag med kustnära fiskeriverksamhet så i kustfiskesammanhang handlar det i flera fall om rätt stora företag. När företrädare för den här typen av företag klagar på det traditionella yrkesfisket handlar det bara om att de själva vill tjäna mer pengar i sina yrkesfiskeföretag. De vill ha fisken för sig själva.

En mycket stor del av detta yrkesfiske (som alltså felaktigt kallas fritdisfiske eller sportfiske) sker i marina skyddsområden. Det är i själva verket ofta en central punkt i företagens reklam och ofta bland deras viktigaste försäljningsargument.

Omsättning turfiskeföretag, namn, miljoner SEK

 1. Hartford Rederi AB, 8,9
 2. Getnö Gård AB, 6,9
 3. Sandhamnsguiderna AB, 5,1
 4. Nielsen Sportfiske AB, 3,9
 5. Resö Upplevelser AB, 3,8
 6. SPF Fiskeresor AB, 3,0
 7. Rååbåtarna AB, 2,9
 8. Elbe’s Fiske & Marin AB, 2,6
 9. Catch & Relax AB, 2,0
 10. Request Promotion i Stockholm AB, 1,9
 11. Skärgårdsguiderna i Sverige AB, 1,4
 12. Johan Broman Tackle & Event AB, 1,1
 13. Smögens Fiske & Charter AB, 1,0
 14. Robban Andén Fiskeguiden AB, 0,8
 15. Fladenbåtarna Roland Bengtsson AB, 0,8
 16. Daisy Göteborg Fishing AB, 0,8
 17. Solbris AB, 0,7
 18. Äventyr & Tång AB, 0,7
 19. C.J Sjö & Havsguiderna AB, 0,5
 20. Wildwater Fishing AB, 0,1

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!