HG 264 Ruth såld till Ryssland

Ryska fiskeriföretag med verksamhet i Fjärran Östern där det bland annat fiskar sill, ansjovis, sardiner och liknande små pelagiska arter har under senare år köpt allt fler kombinerade pelagiska trålare och snörpvadsbåtar från de nordiska länderna. Den senaste i raden är HG 264 Ruth som sålts till CJSC Kurilskiy Rybak på ön Sakhalin.

Båten har enligt Fiskerforum flaggats i Storbritannien med hemmahamn i Portsmouth. Men det är inte korrekt. Båten har visserligen Portsmouth som hemmahamn, men inte Portsmouth i Storbritannien utan Portsmouth på ön Dominica där den är flaggad.

Ruth när den hette H-10-AV Slaatterøy. Bild: Aage Schjoelberg

HG 264 Ruth är den tidigare norska H-10-AV Slaatterøy på 1 821 bruttoton och den blev HG 264 Ruth vid ett bytesaffär mot den dåvarande och betydligt större HG 264 Ruth. När den mindre Ruth nu sålts så har Rederiet Ruth A/S just nu ingen pelagisk fiskebåt. Men i juni månad detta år (2021) är det tänkt att företaget ska få en ny fiskebåt.

Några av de första som såldes till Fiskeriföretag i Fjärran Östern var de svenska GG 204 Tor-ön och GG 207 Torland. Köpare av dessa båtar såväl som av GG 203 Ginneton var också CJSC Kurilskiy Rybak. CJSC Kurilski Rybak ingår i den stora ryska fiskerikoncernen Gidrostroi (Gidrostroy). De tre tidigare svenska båtarna flaggades först med bekvämlighetsflagg i likhet med Ruth men senare har de fått rysk flagg. Ginneton blev först flaggad i Dominica precis som Ruth medan de andra två flaggades på Cook Islands innan de fick rysk flagg.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!