Tre Samherji-företrädare åtalade i samband med Fishrot-skandalen

Den första delen av The Fishrot Files publicerades på Wikileaks 12 november 2019. Den andra delen publicerades 26 november samma år. Publiceringarna omfattar 30 000 dokument som Jóhannes Stefánsson hade tillgång till från sin tid som anställd på det isländska fiskeföretaget Samherji och som han tog med sig efter att han slutat.

Dokumenten handlar om perioden 2010-2016 och visar hur företaget betalat mutor till tjänstemän och politiker i Namibia för att få förmånliga avtal kring fiskekvoter och tillgång till kvoter.

Avslöjandet och de efterföljande polisutredningarna har lett till en mängd åtal mot högt uppsatta politiker och affärsmän i Namibia har åtalats, däribland den tidigare fiskeministern Bernhard Esau och den tidigare justitieministern Sacky Shanghala. En annan åtalad är advokaten Sacky Kadhila-Amoomo som var en av dem som hanterade överrföringen av mutorna från Samherji till ministrarna, företrädare för det statliga fiskeriföretaget Fishcor och Swapo-ledare. Kadhila-Amoomo har innehaft ett fiskeriföretag ihop med Namibias nya fiskeriminister, Derek Klazen. Swapo är Namibias regeringsparti.

Andra åtalade inkluderar affärsmännen James Hatuikulipi och Pius Mwatelulo, Tamson Hatuikulipi som är svärson till Bernhard Esau, Ricardo Gustavo, Mike Nghipunya, Mwatelulo, Otneel Shuudifonya och Phillipus Mwapopi samt 11 bolag och stiftelser.

De tre Samherji-anställda som åtalats är Ingvar Júlíusson, Egill Helgi Árnason och Aðalsteinn Helgason som tillsammans ledde Samherjis verksamheter i Namibia. Egill Helgi Árnason är åtalad för handlingar under den tid han ledde de två Samherjibolagen Esja Holding and Mermaria Seafood Namibia. Ingvar Júlíusson var för sin del ekonomidirektör for Saga Seafood, Esja Investment och Heinaste Investments, tre andra Samherji-bolag. De åtalade islänningarna har begärts utlämnade från Island.

Totalt är 26 personer åtalade för bland annat korruption, penningtvätt och skattebrott.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!