Fiskarna vid fjordarna – RI 138 Helle-Jes

På Jyllands västkust finns det två lite större laguner med bräckt vatten, Nissum fjord och Ringkøbing fjord. Vid deras slussförsedda förbindelse med Nordsjön ligger det var sitt fiskeläge, Thorsminde respektive Hvide Sande. Tidigare har båda fjordarna haft ett omfattande fiske av ål och skrubba men Thorsminde och Hvide Sande är fiskelägen där fisket framförallt äger rum i Nordsjön. Fiske av plattfisk är det viktigaste fisket i bägge fiskelägena och det sker i huvudsak med garn och snurrevad.

RI 138 Helle-Jes som är på 126 bruttoton är en garnfiskebåt med Hvide Sande som hemmahamn med ett partrederi som ägare. Delägare är Lars Tarp Jensen med 2/3 och Kaj Verner Kristensen med 1/3. Kaj Verner Kristensen äger också den lilla fiskebåten RI 65 Markus.

Antalet anställda i partrederiet är 4 men det finns inga ekonomiska siffror att tillgå då partrederier inte redovisar ekonomisk information offentligt.

Andel av fiskerättigheterna för P/R Helle-Jes RI 138, fiskart och kvot, andel

 • Tunga Nordsjön, 5,4%
 • Tunga Skag/Katt, 0,1%
 • Rödspätta Nord, 0,4%
 • Piggvar och slätvar, 0,4%

Total FKA-andel, 0,1%

Lars Tarp Jensen är också delägare i Hvide Sande Puljefiskeri ApS. En stor delägare i Hvide Sande Puljefiskeri A/S är P/R RI 344 Mikkel Louise vars ägare är Thomas Stræde Pedersen (40%) och Torben Johansen. Andra är P/R RI 468 Juli-Ane som huvudsakligen ägs av Verner Møller Jensen, Thomas Christian Sørensen, Leon Buhl Nielsen, Kurt Adsersen och Poul Johnsen Høj . I styrelsen sitter Jens Frich, Torben Johansen, Jan Westeraa Mathiasen, Poul Johnsen Høj, Lars Tarp Jensen, Verner Møller Jensen och Arnth Bærentzen.

Hvide Sande Puljefiskeri ApS gjorde en förlust på 1,6 miljoner DKK år 2019. De bokförda tillgångarna var totalt 59 miljoner DKK varav i stor sett allt i fiskerättigheter. Företaget äger kvotbåtarna RI 515 Michelle, RI 516 Bip och RI 517 Skalle.

Andel av fiskerättigheterna för Hvide Sande Puljefiskeri ApS, fiskart och kvot, andel

 • Torsk Nordsjön, 5,4%
 • Torsk Skagerak, 1,8%
 • Torsk Kattegatt, 0,3%
 • Torsk v. Östersjön, 1,1%
 • Torsk ö. Östersjön, 0,8%
 • Sej, 0,4%
 • Kuller Nordsjön, 0,3% (Kolja)
 • Kuller Skag/Katt, 0,1%
 • Kulmule, 3,7% (Kummel)
 • Havtaske, 0,9% (Marulk)
 • Tunga Skag/Katt, 0,8%
 • Tunga Nordsjön, 9,2%
 • Rödspätta Nord, 5,7%
 • Rödspätta Skag, 0,6%
 • Rödspätta Katt, 0,2%
 • Rödspätta Øster, 0,4%
 • Piggvar och slätvar, 4,9%
 • Jomfruhummer Nord, 0,7% (Kräfta)

Total FKA-andel, 2,1%

Lars Tarp Jensen är för sin del styrelseledamot i Hvide Sande Puljefiskeri ApS och Indkøbsforeningen Avance Amba medan Kaj Verner Kristensen är styrelseledamot i Hvide Sande Tonnage 2002 ApS och A/S Hvide Sande Fiskernes Fremtid.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!