Carmona och Lövön tänker ge sig in i fiskodlingsbranschen

Ägarna av de pelagiska fiskeriföretagen Båt GG 330 Carmona och Lövön AB,  dvs familjen Gustafsson respektive familjen Arvidsson, är också ägare av PFG Fish AB med dotterbolaget PFG Hamn AB. PFG Hamn AB äger den gamla nedlagda fiskmjölsfabriken på Ängholmen invid Rönnäng på södra Tjörn. Med fabriken äger de också Ängholmens hamn.

PFG har planer på att eventuellt starta fiskodlingsverksamhet i den gamla fiskmjölsfabriken tillsammans med andra som ska odla grönsaker med hjälp av det vatten som fiskarna odlas i som blir ganska kväverikt på grund fiskarnas avföring. I grönsaksodlingarna fungerar vatten som gödsel, renas och kans edan användas till fiskodlingen igen. En produktion av 10 ton matfiske ger också en produktion av 100 ton grönsaker. En sådan fiskodlingsteknik kallas akvaponik och det är vad bland annat Gårdsfisk och Stadsjord i Göteborg ägnar sig åt.

En odling på Ängholmen blir en större anläggning. Den fiskart som ska odlas är afrikansk ålmal (Clarias gariepinus) som oftast kallas clarias.

När PFG (Carmona och Lövön) funderar på att ta sig in i fiskodlingsbranschen följer de i Astrid-koncernens fotspår. Astrid-koncernen har för sin del satsat på att utveckla landbaserad laxodling i Kungshamn (Smögenlax) och i Danmark.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!