Klädesholmen Seafood uppköpt av norskt företag

Klädesholmen Seafood AB har en sillfabrik på Ängholmen invid Rönnäng. Inte långt från Ängholmens gamla fiskmjölsfabrik som eventuellt kommer att bli en fiskodling och inte heller långt från Astrid Fiskexports anläggning i Stansvik, Rönnäng. Klädesholmen Seafood lägger in sill och köper rensad och filéad sill från andra företag. Huvudsakligen har företaget köpt sill från norska Grøntvedt Pelagic AS. Om de också köper från svenska leverantörer som Astrid Fiskexport AB eller Sweden Pelagic AB i Ellös är okänt.

Nu har Grøntvedt Pelagic AS köpt hela Klädesholmen Seafood AB som därmed blir en av många norskägda fiskkonservfabriker i Sverige. Grøntvedt Pelagic AS ägs av familjen Grøntvedt. Sen tidigare ägs Abba AB i Kungshamn av Orkla ASA (som kontrolleras av familjen Hagen via Canica AS), Marenor AB av norska Insula AS (ägs av familjen Witzøe via Kverva AS) och Leröy Sverige AB av norska Lerøy Seafood Group ASA (kontrollerat av familjen Møgster via Austevoll Seafood ASA).

Klädesholmen Seafood grundades i början av 2000-talet genom att de kvarvarande sillkonservfabrikerna på Klädesholmen,  PK Konserver, Bråse & Söner AB, Alax Konserver AB och Klockbojen, gick ihop. Bråse & Söner AB, Alax Konserver AB och Klädesholmen Seafood AB är alla dotterbolag till Klädesholmen Intressenter AB och det är oklart om Grøntvedt Pelagic AS köpt hela Klädesholmen Intressenter AB eller bara Klädesholmen Seafood AB.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!