Fiskare på Sotenäs och Stångenäs – LL 9 Svartskär

Sotenäs hade en gång i tiden ett par av Sveriges allra största fiskelägen, Smögen och Gravarne (idag Kungshamn) samt flera andra mindre som exempelvis Hasselösund, Väjern, Fisketången, Hovenäset, Skalhamn, Bovallstrand och Ulebergshamn. Det var också tillsammans med Stångenäs centrum för den svenska stenindustrin. Stångenäs är annars mest känt för att Lysekil ligger där. Lysekil är en stad som varit beroende av fiske genom Skandiaverken som tillverkade tändkulemotorer och en mängd fiskindustrier och konservfabriker.

Idag är Sotenäs storhetstid som fiskelägesbygd över men det finns fortfarande enstaka båtar i flera av fiskelägena. Dessutom är Kungshamn centrum för den svenska fiskbearbetningsindustrin var huvudinriktning idag dock är produktion av olika produkter baserade på norsk lax även som sillprodukter också framställs. Smögen har kvar sin fiskauktion så många båtar landar sin räkfångster där. Några få yrkesfiskeföretag finns kvar i några fiskelägen.

I Lysekil finns det idag några expansiva fiskeriföretag såsom LL 91 Fisk & Skaldjur AB och Fiskebåt LL 9 Lysekil AB men egentligen inget annat fiskerelaterat. Staden lever på sitt raffinaderi och sina turister.

Fiskebåt LL 9 Lysekil AB

Fiskebåt LL 9 Lysekil AB är ett fiskeriföretag med en mindre räktrålare, LL 9 Svartskär, som fiskar räkor i Gullmarsfjorden och Kosterfjorden samt kräftor. Ägare av företaget är Niclas Hallberg. Han är också enda ordinarie styrelseledamot medan Susanna Vårdal är styrelsesuppleant. Företaget har årliga fiskemöjligheter för räka, kräfta och fisk. Niclas Hallberg är också styrelseledamot i Lysekils Fiskhamnsförening Ekonomisk förening.

LL 9 Svartskär är en liten räktrålare på 25 bruttoton och en längd på 14 meter som är en av fyra båtar med tillstånd att tråla efter räka i Gullmarsfjorden. De fyra båtarna säljer dessa räkor under varumärket Gullmarsräkor. I övrigt används båten också till räkfiske i Kosterfjorden och Väderöfjorden. Den nya båt Hallberg lät bygga för några år sen är numera såld till Bryggvingen AB och istället har Fiskebåt LL 9 Lysekil AB en äldre båt som de fick i byte.

GG 348 Milton, numera LL 9 Svartskär.

Senast redovisade bokföringsår slutade 2020-04-30. Omsättningen i Fiskebåt LL 9 Lysekil AB under det aktuella räkenskapsåret var nästan 6 miljoner SEK med en vinst på drygt 200 000. De bokförda tillgångarna var drygt 13 miljoner SEK varav knappt 12 miljoner i fiskebåtar. Fiskerättigheter för ett mindre värde finns upptagna i bokslutet.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!