Fiskare på Sotenäs och Stångenäs – Smögens Fiske & Skärgårdsturer

Sotenäs hade en gång i tiden ett par av Sveriges allra största fiskelägen, Smögen och Gravarne (idag Kungshamn) samt flera andra mindre som exempelvis Hasselösund, Väjern, Fisketången, Hovenäset, Skalhamn, Bovallstrand och Ulebergshamn. Det var också tillsammans med Stångenäs centrum för den svenska stenindustrin. Stångenäs är annars mest känt för att Lysekil ligger där. Lysekil är en stad som varit beroende av fiske genom Skandiaverken som tillverkade tändkulemotorer och en mängd fiskindustrier och konservfabriker.

Idag är Sotenäs storhetstid som fiskelägesbygd över men det finns fortfarande enstaka båtar i flera av fiskelägena. Dessutom är Kungshamn centrum för den svenska fiskbearbetningsindustrin var huvudinriktning idag dock är produktion av olika produkter baserade på norsk lax även som sillprodukter också framställs. Smögen har kvar sin fiskauktion så många båtar landar sin räkfångster där. Några få yrkesfiskeföretag finns kvar i några fiskelägen.

I Lysekil finns det idag några expansiva fiskeriföretag såsom LL 91 Fisk & Skaldjur AB och Fiskebåt LL 9 Lysekil AB men egentligen inget annat fiskerelaterat. Staden lever på sitt raffinaderi och sina turister.

Smögens Fiske & Skärgårdsturer

Smögens Fiske & Skärgårdsturer drivs av Martin Olofsson och hans far Tommy Olofsson. Martin Olofsson äger även LL 44 Holding AB med dotterbolaget Martins Magasin AB. Ordinarie styrelseledamot är Martin Olofsson och suppleant Tommy Olofsson. Verksamheten äger de två fiskebåtarna LL 44 Marie på 11 bruttoton och LL 7 Ester Marie på 10 bruttoton. Hemmahamn för båda båtarna är Hasselösund.

LL 44 Marie använd till burfiske av kräfta och hummer samt makrill garnfiske medan LL 7 Ester-Marie används till turfiske med betalande turister ombord. LL 44 Marie har tidigare också använts till skarpsillsfiske med ljus och snörpvad. Omsättningen verkar främst komma från turistverksamheten och den tycks bedrivas i enskild firma. Under 2020 låg verksamheten sannolikt nere eller var mycket begränsad på grund av pandemin.

LL 7 Ester Marie Bild: Smögens Fiske & Skärgårdsturer

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!