Gollenes – en norsk fiskebåt till salu

M-31-HØ Gollenes är en norsk pelagisk trålare som är till salu. Den finns utbjuden på hemsidan för Eos Shipbroker och hemsidan för danska Atlantic Shipbrokers. Den är i samma storleksklass som GG 203 Ginneton (som också är till salu) och därför kanske intressant för svenska köpare.

Bruttotonnaget är på 1 427 ton och längden 63 meter. Gollenes har dock en starkare motor än GG 203 Ginneton vilket kräver en högre behörighet än vad många svenska skeppare/yrkesfiskare har. Motorn är en MAN 9L27/38 på 3 300 kW. Båten är byggd på Karstensens Skibsværft år 2011.

M-31-HØ Gollenes. Bild: Bandholm Skibsbilleder/Kent Bandholm

Gollenes är till salu av samma anledning som GG 203 Ginneton. Ägarna som är Gollenes AS i Fosnavåg har nämligen beställt en ny båt från Karstensens. Den nybeställda båten ska bli betydligt större, cirka 2 600 bruttoton och 70 meter lång. Den ska förses med ABC 6D36 dieselmotor på 3 955 kW.

Nya M-31-HØ Gollenes. Bild: Karstensens Skibsværft

Det finns dock inte så många tänkbara köpare av Gollenes eller Ginneton i Sverige även om storleken är passande. De jag kan tänka på är Axfish AB (Axelsson) i Fiskebäck som idag inte har nån stor båt och Bryngeld Fiskeri AB (Bryngeld), också i Fiskebäck. De har idag inte någon båt i sitt finska bolag Oy Kotka Fiskeri AB och en gammal båt, GG 505 Polar, i Sverige. Västfjord Fiskeri AB på Fotö har för sin del en ganska liten båt, GG 218 Västfjord II. Men om de sistnämnda skulle fundera på en ny båt är nog Gollenes liksom Ginneton i största laget.

Läs också:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!