Norrlandskustens fiskare – Kvarkenfisk

Norrlandskustens yrkesfiske har dels bestått av ett småskaligt fiske som kombinerats med jordbruk och jakt eller annat jobb. Dels har det bestått av ett omfattande strömmingsfiske (sIllfiske) som bedrevs av invånare (borgare) i staden Gävle från 1400-talet och framåt. Så småningom fick också invånare i andra städer som Härnösand,  Hudiksvall, Söderhamn och Sundsvall rätt till fisket. På 1500-talet startade även ett siklöjefiske i Bottenviken.

Gävlefiskarna skapade tillfälliga fiskelägen på många öar längs hela Norrlandskusten. När städernas monopol på fisket upphörde i slutet av 1700-talet övertog markägarna vid kusten fiskerättigheter. I de olika fiskelägen tog en bofats befolkning över som och vid 1800-talets mitt hade stadsbornas dominans upphört.

Traditionellt bedrevs sillfisket med garn (skötar) medan lax- och sikfisket bedrevs med ryssjor. Siklöjefisket bedrevs med garn. Under 1940-talet blev laxfisket i utsjön med garn och backor (långrev, långlinor) viktigt. Strömmingsfisket minskade i omfattning och många lämnade fisket helt. På 1950-talet introducerades trålfiske av strömming i Norrland och på 1960-talet kom detta fiske att dominera.

Minskat fiske

På 1970-talet minskade trålfisket igen och på 1980-talet hade det försvunnit förutom i Gävle med omnejd och i Bottenviken där ett trålfiske efter siklöja skapats med start på 1950-talet. Enstaka trålare har dock funnits även på andra håll till och från.Trålfisket av siklöja på hösten blev stort på 1990-talet. Ofta kombineras det med strömmingsfiske på våren för surströmmingstillverkning samt lax- och sikfiske under andra perioder.

På 1990-talet hade sälen också ökat i antal och börjat sprida sig längs med kusten. Garnfisket fick problem liksom ryssjefisket av lax och sik. Många fiskare lämnade fisket. Nya redskap utvecklades och laxfällor gjorde det möjligt att fortsätt fiska lax.

Idag finns ett begränsat trålfiske efter strömming med en större trålare i Gävle och ett antal siklöjetrålare som också fiskar strömming. Även lax- och sikfisket är viktigt för många företagare. Många fiskeriföretag längs Norrlandskusten kombinerar fisket med fiskhandel eller fiskindustrier.

Kvarkenfisk

Kvarkenfisk AB i fiskeläget Rovögern (postadress Täfteå, ibland stavat Rovågern) är en del av en mindre koncern som består av moderbolaget Selene Shipping AB med dotterbolagen Kvarkenfisk AB, Rederi AB Kvarkenfisk och Eos Shipbroker AB. Ägare är Gunnar Asplund. Han är också ordinarie styrelseledamot med partnern Inger Knutas som suppleant. Detta gäller alla bolag som ingår i koncernen.

Fiskeriverksamheten bedrivs i bolaget Kvarkenfisk AB ihop med fiskförädling och restaurangverksamhet inkl. konferensverksamheten. Själva fisket står för en mindre del av omsättningen i Kvarkenfisk AB som år 2020 var 4,0 miljoner SEK. Det var kraftig minskning från 2019 som en konsekvens av pandemin. Omsättningen 2019 var cirka 6,4 miljoner SEK. De bokförda tillgångarna i slutet av 2020 var nästan 1,1 miljoner SEK.

De fiskebåtar som finns i koncernen är alla små. Namnen är UÅ 1 Eos VI, UÅ 2 Ran (tidigare UÅ 2 Kirke, 3 bruttoton) och UÅ 20 Selene med lite olika bolag som ägare.

Läs mer: