Märklig vinnare av Win Win Gothenburg Sustainability Award

Islänningen Jóhannes Stefánsson är året vinnare av Win Win Gothenburg Sustainability Award. Han får priset för sin kamp mot korruption efter att ha avslöjat fiskeriföretaget Samherjis skumma affärer i Namibia. De skumma affärerna som kallas Fishrot-härvan har främst bedrivits i Samherjis utländska koncernbolag och tycks inte ha berört den isländska delen av verksamheten. De två delarna är formellt olika bolag men med samma ägare och ansvariga. Delvis samma personer har lett verksamheten i bägge delarna av koncernen.

Det är väl kanske rimligt att en person som bekämpar korruption från ett sådant pris trots att han inte på något sätt gynnar hållbarhet inom fisket. Avslöjandet av korruption i detta fall innebär sannolikt varken ett mer hållbart fiske eller minskad korruption. Det blir bara andra företag och individer som tjänar på korruptionen. Detta är ett av skälen till att priset till Stefánsson är märkligt. Hans avslöjande förändrar inget och gör troligen ingenting bättre.

Det andra skälet är ju att den avslöjade brottsligheten inträffade under de år (2011-2106) då Jóhannes Stefánsson var ansvarig för Samherjis verksamhet i Namibia. Han har därmed varit en av de ytterst ansvariga för den korruption han nu får pris för att han avslöjat. Det är den andra märkligheten. Han är dock ingen av de tre som åtalats för olagligheterna i det namibiska bolaget.

Det är nog faktiskt så att Stefánsson inte är en speciellt lämplig vinnare av det aktuella priset. Även om det är bra att han hoppade av den korrupta verksamheten och avslöjade den. Det finns dock även uppgifter om att han valde att lämna bolaget efter att det redan beslutats att han skulle få sparken. I så fall är ju avslöjandet av korruptionen bara ett sätt att hämnas eller att till och med försöka överföra ansvaret på andra än honom själv.

Läs mer:

PS. Den första delen av The Fishrot Files publicerades på Wikileaks 12 november 2019Den andra delen publicerades 26 november samma år. Publiceringarna omfattar 30 000 dokument som Jóhannes Stefánsson hade tillgång till från sin tid som anställd på det isländska fiskeföretaget Samherji och som han tog med sig efter att han slutat.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!