Fiskodling i öppna kassar – Vattudalens Fisk

Fiskodling för konsumtion är något som är ovanligt i Sverige och de odlingar som finns är i allmänhet små. Den vanligaste arten som odlas i sjö- och havsbaserade öppna odlingar är regnbåge. Därefter följer musslor, röding, ål och ostro när det gäller odling för konsument, odlad fisk för mat. Som sättfisk odlas regnbåge, röding, öring, lax och ål. Det handlar om odlingar där fisken sen sätts ut i sjöar för sportfiske eller som kompensation för fiskar som inte längre kan vandra till sin lekområden.

Regnbåge är en fisk om inte är naturlig i Sverige och den kan inte föröka sig naturligt här. Röding, öring och lax är naturliga arter. I Sverige odlas dock lax i stort sett enbart för kompensationsutsättningar i älvar där vandringsvägarna brutits genom vattenkraftverk. Inga laxodlingar av norsk typ existerar. Ål odlas i princip enbart för kompensationsutsättning.

Odlingar av regnbåge finns främst i Västra Götaland, Värmland, Västernorrland, Jämtland och Västerbottens län. främst i sjöar men även i havet. Röding odlas i kassar i näringsfattiga sjöar och regleringsmagasin i främst Västerbotten och Norrbottens län. Musslor (blåmusslor) och ostron odlas i fjordar i Bohuslän. I Bohuslän finns också algodling på lite olika ställen.

Vattudalens Fisk AB

Vattudalens Fisk AB startades 2009 för att odla regnbåge och öring i Ströms vattudal i norra Jämtland, I nuläget har de två fiskodlingsanläggningar i Ströms vattudal. Genom uppköp av verksamheten i Vattvikens Fisk AB har de idag även en odling i Storsjön längre söderut i Jämtland.

Genom uppköp av EM-Lax AB har de numera dessutom två sättfiskodlingar i Småland, en i Vänern och en landbaserad sättfiskanläggning invid Fengersfors i Dalsland. Förutom röding och regnbåge odlar de även sättfisk av klarälvslax, gullspångslax, gullspångsöring och silenöring för utsättningen i Vänern och andra sjöar. De är Sveriges största producent av sättfisk av regnbåge.

Styrelseledamöter i Vattudalens Fisk AB är Runar Blakstad (ordf), Hans Kristian Mong, Jan Thore Hetland och Karoline Mong Omdal, dotter till Hans Kristian Mong. Jan Thore Hetland är VD i Egersund Group AS. Iivari Valli är VD i Vattudalens Fisk AB och EM-Lax AB samt styrelsemedlem i Matfiskodlarna Sverige AB, Fiskodlare i Norr ek. för. och Vattenbrukscentrum Norr AB. Vattudalens Fisk AB är delägare i dessa tre företag medan EM-Lax är delägare i Matfiskodlarna.

Antalet anställda i Vattudalens Fisk AB inklusive EM-Lax AB är ungefär 20 stycken. Omsättningen i Vattudalens Fisk AB (exkl. EM-Lax) var nästan 115 miljoner SEK år 2020 med en vinst på 12 miljoner. De bokförda tillgångarna var nästan 178 miljoner SEK.  EM-Lax AB omsatte drygt 27 miljoner SEK är 2020 med nästan 300 000 i vinst. De bokförda tillgångarna var 26 miljoner SEK.

Ägare

Ägare av Vattudalens Fisk AB är norska Svåholmen AS. Det är ett dotterbolag till Egersund Group AS som har en omsättning på 4 013 miljoner NOK och mer än 600 anställda. Ägare är Hans Kristian Mong genom Hådyr AS och familjen Teigen med Frode Teigen i spetsen genom Kontrazi AS. Familjen Teigen är också delägare i Fjord Line AS och andra rederiverksamheter. Egersund Group AS äger också norska tillverkare av fiskeredskap, varvsverksamheter, ingenjörsföretag och flera IT-företag.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!