Inga belägg för att fiske är problemet för Östersjötumlarna

Det finns enligt uppgifter från olika instanser bara 500 Östersjötumlare kvar. Men det är inte riktigt sant. I Bälthavet, Kattegatt och Skagerak finns nånstans mellan 20 000 och 30 000 tumlare. Många av dessa tumlare finns också i de västra delarna av Östersjön. Siffran 500 handlar alltså inte om antalet tumlare i Östersjön utan om antalet tumlare som leker i området söder om Gotland.  De ska också vara genetiskt unika och skilja sig från Bälthavspopulationen, Men det finns ingen som vet om de nånsin varit fler eller om det alltid har varit så få.

Det påstås också ofta att fisket är det stora problemet. Naturligtvis är det totalt nonsens. Det fiske som brukar vara problemet för tumlare är garnfiske efter torsk och lax. Något torskfiske finns i stort sett inte längre i Östersjön, drivgarnsfiske är förbjudet och laxfisket med garn i södra Östersjön är begränsat. Att fisket skulle vara ett stort problem för tumlarna är helt enkelt inte sant. För nåt större fiske finns helt enkelt inte.

Garnfiskare kan trots detta få bidrag till att utrusta garnen (näten) med så kallade pingers som med ljud meddelar tumlarna att det finns ett garn på platsen. Ljudet skrämmer helt enkelt bort tumlarna. Det är väl bra men nån större betydelse för tumlarna i Östersjön kommer det sannolikt inte att ha med tanke på att fisket är så begränsat som det är.

Trålfisket i Östersjön är också mycket begränsat och de fångar aldrig tumlare. Totalt sett är fisket ett obetydligt problem för tumlarna men forskare och andra tycker alltid om att skylla på fisket. Ett fiske som idag knappt existerar. Tumlarforskarna ägnar sig helt enkelt åt oinitierat skitsnack och dumheter.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!