Framtidens fiskerikontroll

Framtidens fiskerikontroll kommer att göra yrkesfisket friare, minska byråkratin, minska utkasten, göra kvotuppföljningen och beståndsbestämningen bättre . Dessutom rent allmänt förbättra arbetet som yrkesfiskare. Den bygger på att kameror (REM, CCTV) används för att övervaka fångsten, räkna fiskar, skilja på olika arter, automatiskt för fångstloggbok och mycket mer. Kontrollen över hur mycket som faktiskt fiskas blir rent allmänt mycket bättre.

En massa regler om anmälningstider och liknande kan tas bort. Den tid yrkesfiskare måst använda till att fylla i en massa rapporter och blanketter kan minska. Regelverket som idag är mycket krångligt och skapar stress kan göras mycket enklare. Det är framtiden.

Kameraövervakning av fångsten finns redan i en massa olika fisken jorden runt. Det är vanligast i Kanada och USA. Försök har bland annat genomförts i Nya Zeeland, Australien, Skottland och många av EU:s länder, däribland Danmark och Nederländerna. Dessutom i flera småländer i Stilla Havet, Ghana, Elfenbenskusten, Antarktis och Kina.

Danmark har beslutat att införa kameror i trålfisket efter kräfta. I det danska pelagiska fisket har yrkesfisket själva tagit initiativ till kameraövervakning av fångsten. I Sverige är de pelagiska yrkesfiskarna positiva till kameror. Det ska dessutom genomföras försök i Sverige. Osv. Kameraövervakning kommer att bli vanligare. Det är helt enkelt en del av framtidens fiskeriförvaltning och framtidens fiskerikontroll. Det kommer att göra det lättare för alla. Yrkesfiskare, forskare, myndigheter och fiskerikontroll.

Läs mer: