Åtal för fiskdumpning nedlagt

En yrkesfiskare slängde ut pigghajar och rockor i Lysekils hamn. Att slänga ut hajar och rockor som tagits som bifångster var vid tillfället ett legalt förfarande. Detta eftersom det var olagligt att landa dem. Utkasten skulle dock ske så snart som det var tekniskt möjligt. Normalt sker detta ute till havs. Men ibland kan det bli problem av olika slag och då kan hamnen vara det första ställe där det kan ske. Att inte kasta ut dem så fort som möjligt var ett brott.

En bestämd båt och yrkesfiskare har också varit misstänkt för det aktuella brottet. Det har dock visat sig att det varit svårt att bevisa att det var den misstänkte yrkesfiskaren som kastade ut hajarna och rockorna. Åklagaren menar därför att brott inte går att bevisa vilket lett till att åtalet har lagts ner:

– I det här fallet har jag som åklagare och förundersökningsledare kommit fram till att det går inte att bevisa att den person eller fiskeriföretag som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till det här, säger James von Reis till radiokanalen.

Även om det gått att bevisa att den aktuelle fiskaren kastat ut hajarna och rockorna är det inte säkert att det ändå gått att bevisa brott. Det finns fullt legitima skäl till att utkasten inte har kunnat ske förrän i hamn.

Idag är det lagligt att fiska pigghaj och den måste vad jag förstår landas då det är en kvoterad art. Så idag skulle de vara ett brott att slänga ut dem oavsett om det skedde ute till havs eller i hamn.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!