Kvoter för Östersjön 2024

Ministerrådet har beslutat om nya kvoter för Östersjön inför 2024. För sill har de bestämt en minskning av kvoten med 43% jämfört med i år i centrala Östersjön vilket ger 40 368 ton och en minskning med 33% i Bottenhavet vilket innebär att 55 000 ton får fiskas. Besluten ligger inom ramen för de vetenskapliga råd som forskningen gett.

När vanliga tidningar skriver att forskningen krävt sillfiskestopp eller varnat för sillkollaps ljuger de helt enkelt. Att enstaka forskare har den uppfattningen när majoriteten av forskare har en annan åsikt betyder i verkligheten ingenting. Att tro på dem är som att tro på klimatförnekare. Påståendena om att det storskaliga fisket skulle vara orsaken till att sillbeståndet minskar är också dumheter.

Även kvoterna för sill i Rigabukten, lax i centrala Östersjön och skarpsill minskades. Med 17%,15% respektive 10%. Beslutet vad det gäller skarspill bygger dock troligen på helt felaktiga beståndsuppskattningar. Vilket förstås är olyckligt. Problemen i Östersjön är bland annat beroende på att det finns för mycket skarpsill. Så det vore ännu dummare att stoppa skarpsillsfisket som miljöpartiets Emma Nohrén föreslår.

För rödspätta är kvoten oförändrad jämfört med tidigare år. För torsk och sill i västra Östersjön tillåts bara en viss bifångst. Inget riktat fiske är tillåtet.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!