Var är den svenska pelagiska fiskeflottan, april 2024

I stort sett hela den svenska pelagiska fiskeflottan ligger still i väntan på möjligheter till tobisfiske i Nordsjön. Det är ett besvärligt läge för detta fiske just i år då Storbritannien förbjudit tobisfiske på brittiskt vatten. Huvuddelen av fisket brukar ske i brittiskt vatten men en del sker i danskt vatten. Där verkar det inte heller kommit igång nåt fiske efter tobis. Några få båtar är utanför den jylländska kusten och förmodligen letar de väl efter tobis.

Ytterligare några båtar fiskar sill (strömming) i Bottenhavet och ett par andra fiskar av allt att döma skarpsill i Östersjön. De båtar som brukar finnas utanför Västafrika eller i Las Palmas befinner sig i huvudsak på fiske utanför Mauretanien och Västsahara. Att FIN-1151-T Glomskär är svenskägd är inte säkert.

GG 505 Lövön

GG 505 Lövön i Fiskebäck

Stora pelagiska båtar, namn, var båten finns just nu
 • GE 49 Arcadia, Bottenhavet
 • GG 64 Astrid Marie, Öckerö
 • GG 203 Ginneton, Skagen
 • GG 204 Tor-ön, Skagen
 • GG 206 Ahlma, Skagen
 • GG 207 Torland, Skagen
 • GG 218 Västfjord II, Norrsundet
 • GG 229 Clipperton, Nordsjön utanför Jylland
 • GG 505 Lövön, Fiskebäck
 • GG 850 Odeskär, Vrångö
 • SIN 602 Courage, Simrishamn
 • VY 242 Vestland, Visby
 • AS 202 Neptun, Östersjön mellan Gotland och Ösel
 • FIN-1151-T Glomskär, Kasnäs
 • KL 870 Ieva Simonaityte, Las Palmas
 • KL 872 Simonas Daukantas, Atlanten väster om Mauretanien/Senegal
 • KL 942 Carmona, Östersjön mellan Gotland och Ösel
 • L 106 Monsun, Hirtshals
 • L 421 Cadiz, Thyborøn
 • NC 336 Kristin, Skagen
 • S 144 Themis, Skagen
 • S 204 Tor-ön, Skagen
 • S 205 Ceton, Skagen
 • S 206 Ahlma West, Fiskebäck
 • S 264 Astrid, Skagen
 • S 438 Bristol, Nordsjön utanför Jylland
 • S 464 Stella Nova IX, Fotö
 • Nordic, Dakhla
 • Zander 2, Atlanten väster om Västsahara
Mindre båtar
KR 191 Mindy

KR 191 Mindy, den nuvarande VY 43 Mindy. Foto: Percy Christiansson/Anaconda Naturfoto

När det gäller de mindre båtarna så befinner sig GG 210 Vera C GG 39 Rossö och GG 840 Svanen i Skagerak norr om Skagen. GG 77 Falken ligger enligt Marintraffic i hamn på Öckerö och kanske är den såld. FN 267 Emilie är i Hanstholm. Kvotbåten GG 1226 Clippfjord befinner sig på Donsö. Vera C, Clippfjord och Falken fiskar förmodligen aldrig pelagiskt och kan ses som kvotbåtar medan Rossö och Svanen gör det periodvis. För LL 72 Lagun som ibland fiskar skarpsill på kustkvoten saknas data.

I Östersjön har vi NG 6 Vegas i Oxelösund. KR 59 Solana, VY 21 Axelia, VY 33 Britton, VY 76 Boköland, SG 64 Vågskär och ON 5 Hilma fiskar troligen sill öster om Småland och norr om Öland. VY 23 Seiland  ligger i Närshamn. SIN 10 Cecilia, SG 40 Miraculix och SG 73 Saga ligger i Nogersund. VK 190 Scanö ligger i Västervik och VY 43 Mindy ligger i Byxelkrok. De i detta stycke nämnda båtarna fiskar bara i Östersjön och i allmänhet sill.

Andra pelagiska fiskebåtar som fiskar i Östersjön är KA 10 Tammerfors, KA 38 Stjärnfors, KR 82 Gitte-Marie, KA 29 Laxen och KA 16 Ronja. De har ingen AIS. För VK 26 Garpen och KA 5 Vingaland som har AIS saknas aktuella data.

Källa till uppgifterna är Marinetraffic

Var fanns båtarna tidigare:
Förklaring av bokstäverna i båtnumren
 • AS = Århus
 • FN = Fredrikshamn
 • GE = Gävle
 • GG = Göteborg
 • KA = Karlskrona
 • KL = Klaipeda
 • KR = Kalmar
 • L = Thyborøn (Lemvig)
 • LL = Lysekil
 • NC = Cuxhaven
 • NG = Nyköping
 • ON = Oskarshamn
 • S = Skagen
 • SG = Sölvesborg
 • SIN = Simrishamn
 • VK = Västervik
 • VY = Visby
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!